Mit meg nem tehetnek a közterületesek?!

Egy "lopóautó", amely elszállítja a tilosban álló járműveket

Talán kevesen tudják, milyen joggal élhetnek velünk szemben az utcákat a rend éber őreihez hasonlóan rovó közterület felügyelők. Akik - néha úgy tűnik - urai életnek-halálnak.

Sokan egybeforrva emlegetik munkájukat a DKV parkoló őreivel, akik előszeretettel büntetnek a parkoló cédula akár pár perces lejárta után is.

Feladatkörükhöz nem csak a közterületek rendjének és tisztaságának betartatása, ellenőrzése tartozik. Hivatalos személyek, tevékenységüket törvényben foglaltak szerint, valamint a város által előírt kereteken belül végezhetik. De kinek jó ez, és kit szolgálnak a szabályok?

Nem a parkolás érvényességét, hanem a szabálytalan helyen lévő autókat bírságolják, akár kerékbilincs felszerelésével, esetleg a jármű elszállításával büntetve. Leggyakoribb kihágásnak számít a megállni tilos tábla figyelmen kívül hagyása, valamint gyalogosátkelő előtt öt méteren belüli parkolás, taxisok, mozgáskorlátozottak számára fenntartott hely, vagy forgalomtól elzárt terület jogtalan elfoglalása, használata.

A kerékbilincs 48 óráig marad a járművön, ha addig nem jelentkezik tulajdonosa, az autója a Vágóhíd utcai telephelyen köt ki, ahol már nem csak a leszereléséért, hanem a szállítási díjért is fizetni kell.

A büntetéseket elsősorban elrettentő példának szánják, nem haszonszerzés a cél, nem teljesítménybéres fizetést kapnak a közterület munkatársai, hanem a rend fenntartása, szabályok betartatása. - tudtuk meg Tőzsér Gyulától, a Debreceni Közterület Felügyelet hatósági osztályvezetőjétől.

Mások viszont azt állítják, igen nagy a fluktuáció, vagyis a dolgozócsere a közterületeseknél, és elsősorban azoktól válnak meg, akik bizonyos, belső normákat nem teljesítenek.

Amennyiben bármilyen szabálysértést tapasztalnak, felszólíthatnak igazoltatatásra, legyen szó szabálytalan közlekedésről (KRESZ-táblák figyelmen kívül hagyása), utcai szemetelésről, hangoskodásról, ittas személyek randalírozásáról, dohányzási tilalom megszegéséről. Ruházatot, gépjárművet is átvizsgálhatnak. Helyszíni bírsággal sújthatnak akkor is, ha az érintett felszólításra nem igazolja magát az általuk jogosnak ítélt helyzetben, ellenkező esetben rendőrségi erősítést kérhetnek.

Bejelentés alapján kötelességük a kóbor állatok elfogásáról, ellátásáról is gondoskodni.

A közterületi munkatársakat egy éves nappali tagozatos képzésen oktatják. Azon kívül folyamatos tájékoztatást biztosítanak számukra a jogszabály módosulásokról, így mondhatni, feleslegesen bonyolódunk vitába velük.

Úgy tűnik, az erő velük van. De ez nem biztos…

D. B.

Néhány barátságtalan gondolat

Vajon miért van az, hogy sok kisgyermekes szülő úgy érzi, amikor autóval megy a gyerekéért a belvárosi óvodába, iskolába, délután négy és öt óra körül, hirtelen megjelennek a közterület felügyelők. Szinte minden nap. Rendszeresen ugyanabban az időben. És büntetnek.

Vajon miért van, hogy például a Kossuth utcán, a volt Bányai iskolával szemben lévő élelmiszer bolt parkolójába esélytelen beállni hat óra előtt úgy, hogy ne kapjon büntetést a bevásárló. Mert hirtelen feltűnik egy farmeros, pulóveres fiatal, gyorsan kirak egy „mikulás csomagot”, és szinte elfut a helyszínről.

Vajon miért van az, hogy az autó ablaktörlő lapátja alá rakott piros büntetési csomag kézbesítettnek számít. És ha a jármű tulajdonosa valamiért nem találja meg, a második küldemény már emelt díjas büntetés. Ki hozta ezt a rendeletet? Miközben a posta megköveteli a zárt, biztonságos postaládákat (egyébként a sima leveleket sem dobja be), addig a közterület felügyelők szélvédőkre „kézbesíthetik” a hivatalos írásokat. És milyen alapon nyúlnak a járműhöz? Hogyan mernek hozzápiszkálni az ablaktörlőkhöz? Akár el is görbíthetik?

És mi van azokkal a „gyalogkatonákkal”, akik a szemét szomszéd bejelentésére mennek ki egy rövid belvárosi utcába, ahol két éve meg sem fordultak közterületesek, és vitát nem tűrve megbüntetik csaknem harmincezer forintra azt, aki a háza tetején cserépcserét végeztet, ezért a háza előtti járdát két karóval lezárta a gyalogosok védelmében. (A ház előtt egyébként naponta 5-6 ember, ha elmegy.) Ki kit szolgál? Ha nem zárja le a járdát a tulajdonos, akkor nem büntetik meg?

Sok a kérdés, a megválaszolatlan. Jó lenne, ha a debreceni városi képviselők átgondolnák a helyzetet! Mert egyszer őket is megbüntetheti az a rendszer, amit ők maguk hoztak létre.

B.A.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.