Mit szólnak az emberek?

Nehéz volt eldönteni: kell vagy nem

A honi járványügy érdekes fordulata a pedagógusok oltásának kérdése. Még a télen hazánk miniszterelnöke az általános iskolákban, óvodákban dolgozókat frontharcosoknak nevezte, akik ott vannak a covid-sújtotta harcmezőn, és keményen küzdenek a szülők munkahelyeinek megtartásáért, az ország újra indításáért. Vagyis a pedagógusok a napok jó részében húsz-harminc gyerekkel körülvéve dolgoznak, kitéve a fertőzésveszélynek.

Nyilvánvaló lett volna, hogy az „első vonalban” küzdők harcképességük megtartása érdekében, minél hamarabb be legyenek oltva. A józan ész is ezt diktálta volna, de mi nem ilyen országban élünk. Kásler Miklós „emberminiszter” bő egy hónapja mordult rá az elégedetlenkedőkre: várják ki sorukat! Igen, csak senki nem tudta, hol a helye, pedig a kormány állítólag készített oltási stratégiát.

Miniszterelnökünk március elején digitális oktatást rendelt el az általános iskolákban is. Mindenki úgy gondolta, ha már a tanárok nem kapnak oltást, akkor legalább a fertőződési lehetőségük csökken. Beindult a digitális oktatás. Az átállásra szokásos módon egy hétvége állt rendelkezésre. Megint csak a pedagógusok áldozatos hozzáállásának köszönhetően sikerült. Már az első nap összeomlott a Kréta oktatási rendszer. Az ember azt gondolná, hogy az előző év digitális oktatásának tapasztalatait felhasználva korszerűsítették, fejlesztették a rendszert, de nem.

A tanerők beletörődtek a digitális formába, mikor miniszterelnökünk, rácáfolva miniszterére, elrendelte a pedagógusok kampányszerű vakcinázását. A késlekedés, majd a hirtelen elhatározás indoklása megint csak érthetetlen. A kormány eddig azért hagyta ki őket az oltásból, mert az emberek nem fogadnák el, ha előre vennék. Elképesztő, vezetők annak alapján hoznak fontos egészségügyi döntéseket, mit szól hozzá az utca embere!

A hirtelen felbuzdulás valódi oka hamar kiderült. A szülők nem tudnak gyermekeikkel otthon maradni, ráadásul kiesnének a termelésből. Az országot pedig újra kell indítani. Így a pedagógusok első oltását két hét alatt lezavarják, és küldik vissza őket az arcvonalba.

Ám ennyi idő alatt a szervezet védettsége nem alakul ki. Az egészségügyi protokoll szerint ismétlő oltásra van szükség, csak akkor közelítheti meg a százszázalékos immunitást. Nem, nem, nincs idő kivárni! Mars harcolni! Mert ugye legfőbb érték az ember, legfőbb érték az egészség.

Pedagógusokkal packázás csak erősíti a tanárok negatív társadalmi megítélését. A hatalom mindent megtesz a pedagógusok lejáratására. A kormánynak komoly szándéka a pedagógustársadalom szétzilálása, ellenséggé kommunikálása. A honi társadalom utolsó nagyobb értelmiségi tömbje. A gondolkodók veszélyt jelentenek a regnáló hatalomnak. Jövőre országgyűlési választások lesznek. A társadalommal szembeállításuk már a választási kampány része.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.