Pánikhangulatban

Az elmúlt hetek eseményei következtében valóságos pánikhelyzet alakult ki Ukrajnában - tudtuk meg telefonos beszélgetésből egy határ melletti magyar falu lakójától.

Hetek óta általános a pánikhangulat, ami egyre csak fokozódik. Folyamatosan drágul minden, az emberek mégis kénytelenek felvásárolni az élelmiszereket, és értékálló dolgokba fektetni pénzüket, ami például egy autó vagy műszaki cikk, vagy más értékes importáru lehet. Bár az autóvásárlásokat sokan nem tartják logikusnak a felmérhetetlen helyzet előtt.

Az üzemanyagárak is emelkedtek. Az élelmiszereken kívül egyéb dolgokhoz szinte csak dollárért vagy euróért lehet hozzájutni. A 40 év alattiak folyamatosan kapják a hadi behívót, Kárpátalján Munkács mellett képzik a férfiakat.

Országszerte elkezdődött az intézmények vezetőinek leváltása. Eddig nagyon sokan úgy juthattak vezető pozícióba, hogy megvásárolták azt, korra, nemre való tekintet nélkül.

Az ukrán hrivnya történelmi mélyponton áll a dollárral szemben.

A pénzintézeteknek újra rögzítenie kellene a dollár árfolyamát, ugyanis a jelenlegi árképzés a piactól függ. Ezzel együtt fel kell tölteni a bankok devizatartalékait is, mindez már talán rövidtávon is stabilizálná a helyzetet. A helyzet normalizálására szükség is lenne, mivel felfelé araszolnak az importból származó termékek árai, többek között az üzemanyagé is – fejtette ki egy ukrán gazdasági szakértő.

Senki nem tud semmit, félő, ha dollárban számítják a közüzemi díjakat is, azok is jócskán emelkednek majd. Biztosan visszasírjuk még a Szovjetuniós időket – panaszolta informátorunk.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.