Messzebb a cél, de még látni

A montenegrói vereség után  Fotó: MTI (Ilyés Tibor)

A magyar női kézilabda válogatott az északi világbajnokságon két magabiztos nyitánygyőzelemmel kezdett. A harmadik meccsen, Montenegró ellen azonban a szép tervek összedőltek, hiszen a mieink csúnyán elrontották a második félidőt. Így az olimpiai részvételt jelentő pozíció is távolabb került a vártnál.

Paraguay sima legyőzése, majd Kamerun feletti magabiztos diadal után a csoportbéli legnehezebb ellenfél, Montenegró várt a magyar hölgyekre a helsingborgi kvartettben a norvég-dán-svéd közös rendezésű világbajnokságon. Megnyert első félidő után azonban katasztrofális összeomlás következett, és Bordás Rékáékat az ismerős Jeca Despotovic, valamint a magyaroktól ugyancsak nem idegen honfitársai könnyedén legyőzték. Így Magyarország két pontot „továbbörökítve” jutott a göteborgi középdöntős csoportba. A középdöntő négy csoportjából összesen nyolc nemzet alakulata jut majd tovább a negyeddöntőbe, a magyarok pedig épp ezzel a céllal érkeztek a világeseményre, hogy így kvótát szerezzenek a 2024-es párizsi játékokra, tehát olimpiai résztvevők lehessenek. A cél azonban a váratlanul becsúszott súlyos vereség miatt jóval távolabb került a reméltnél.

Két előző ellenfél, Montenegró és Kamerun mellett három új rivális, Szenegál, a házigazda Svédország, valamint Horvátország került még a Golovin Vlagyimir vezette csapat neve mellé. A negyeddöntőbe jutás szempontjából alighanem teljesen fölösleges bonyolult matematikai képleteket bevetve nekiállni kalkulálni. Az egyetlen, valóban optimális eshetőség az lenne, ha mindhárom mérkőzését megnyerné Magyarország, így kvalifikálná magát az egyenes kieséses szakaszba. Ennek érdekében az első lépést rögtön csütörtökön Szenegál ellen tehetik meg Klujber Katrinék. Szombaton Svédország következik, hétfőn pedig Horvátország legjobbjaival néznek farkasszemet a parketten. A csoportot jelenleg a továbbvitt pontokkal Montenegró, illetve Svédország vezeti egymás mögött (4-4), mi egyedüli kétpontosként a harmadikok vagyunk, mögöttünk a horvátok és a szenegáliak 1-1 egységgel, míg Kamerun a nulláról vág neki a csatáknak.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.