Közösségi térbe zárt fiatalok

Bekockulva

Nincs olyan ember ezen a planétán, aki ne ismerné, valamelyik „social media” felületet, de azoknak a háttérveszélyeit nem mindenki. Ezeknek az oldalaknak a legnagyobb felhasználói a fiatalok, de az idősebb korosztály is szívesen használja.

Kezdetben térjünk ki arra, hogy mi is az a social media? Az angol „social media” magyar megfelelője a közösségi média, amely magába foglalja a közösségi tereket, mint például: a Facebook, Twitter, Instagram, Flickr,Youtube, Linkedin és még sok más hasonló oldal.

Sajnos, manapság egy átlagos fiatal több órát tölt böngészésével, de ami elszomorítóbb, hogy az elmúlt évek során ez a tevékenység beépült a napi rutinba is éppen úgy, mint a reggeli fogmosás vagy a felöltözés.

Ha az ember nyitott szemmel jár, akár a villamoson utazik vagy elmegy egy közösségi helyre, akkor azt tapasztalja, hogy mindenki a telefonját nyomogatja és a közösségi oldalakat bújja. Erre a diáknyelv a „kockulás” szót használja.

A helyzet siralmasságát mutatja egy személyes tapasztalat is, amit egy rendezvényen figyeltem meg.

9-10 éves gyerekek hada jött hozzánk, hogy „mi a wifi jelszó?”. Először, ha valaki elmegy egy eseményre vagy rendezvényre, akkor azért megy, hogy szórakozzon vagy kiszakadjon a napi mókuskerékből, és nem egy wifi jelszó miatt, ami által, inkább a közösségi térben fog szórakozni és nem a valóvilágban.

A gyerekekre is nagymértékben veszélyes ez a világ, mivel még nem tudnak komolyan gondolkodni, helyes döntést hozni jó és rossz között, aminek következtében könnyen áldozatokká is válhatnak.

Mit tehetnék a megelőzésérdekében? Legyünk felelősségteljesek, és igyekezzünk szabályozni számukra a közösségi oldalaknak a használatát, hogy szép gyerekkoruk legyen!

Somogyi Eszter

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.