Korunk népbetegsége: a stressz

Sressz - fotó: hazipatika.com

Lassan népbetegségnek nevezhető a stressz. Ebben a rohanó, túlzsúfolt, elvárásokkal teli zűrös világban egyre jobban és gyakrabban terhelődünk, amit talán sok esetben nem is veszünk észre, napi rutinná válik, de valahol sóvárgunk a nyugalom után. A nyomasztó társadalmi elvárásoknak nem egyszerű megfelelni.

Egy agy által vezérelt biológiai folyamatnak mondható, mely kihatással lehet nemcsak fizikai teljesítőképességünkre, de hosszú távon számos betegség kialakulásában játszhat komoly szerepet. Legtöbbször váratlanul jelentkező problémákból, megfeleléskényszerből, túlhajszoltságból eredő kimerülés, fásultság idézheti elő. Bármely életkor veszélyeztetettnek számít.

A stressz tünetei változatosak. Lehet korábban nem tapasztalt vérnyomás ingadozás, izomgörcsök, türelmetlenség, koncentrációs problémák, bizonytalanságérzés, étvágytalanság, alvászavar, ingerlékenység, gyomorbántalmak, légzési nehézség, immunrendszer gyengülése…

Mit tehetünk a tünetek csökkentése, lelki harmóniánk érdekében?

Orvosságok felíratása helyett próbálkozzunk önmagunkon segíteni, hosszú távon másra úgy sem érdemes számítani.

A sport csökkentheti a felgyülemlett feszültséget. Az első kör lefutásától azonban ne várjunk csodákat, fokozatosan építsük be mindennapjainkba a mozgást, mely úgynevezett boldogsághormonokat szabadíthat fel szervezetünkben, oxigénhez juttatva azt, így erősítve immunrendszerünket, és csökkentve egyes betegségek kialakulásának kockázatát, valamint fájdalom- és fáradtságérzetünk enyhítését.

A különböző relaxációs technikák, és jógagyakorlatok elsajátítása, valamint a napfény, szabad levegőn való tartózkodás is sokat tehet egészségünk megőrzése, jó közérzetünk fenntartása érdekében.

Az ellazuláshoz elengedhetetlen a masszázs, melynél nem az erőssége számít, elsősorban az érintés erejének tulajdonítanak meghatározó szerepet.

A folyamatos folyadékfogyasztás, víz formájában is nélkülözhetetlen mindennapi tevékenységeinkhez.

A legtöbb embert a magány is búskomorrá teheti, a társasági kapcsolatok is nagyban befolyásolják hogylétünket.

A problémák kibeszélésének igenis gyógyító ereje van. Sokszor egy idegennek könnyebben nyílunk meg, akitől kívülállóként lehet azt a pár mondatot halljuk, amire éppen szükségünk van problémáink megoldásához, átlátásához. Menjünk bátran társaságba, mindenkinek megvan a saját gondja, ne szégyelljük a miénket bevallani, más is áteshetett hasonlókon.

Az egészséges, vitamindús táplálkozásnak is nagy szerepe van a kiegyensúlyozott életvitel elérésében, valamint lúgosító, méregtelenítő folyamatokkal is hozzájárulhatunk szervezetünk, és jó közérzetünk fenntartásához.

A „nem”-et mondás képességét is érdemes elsajátítani önös érdekünkben, hogy ne vállaljuk túl magunkat.

Sokat számít, ha a napi rutinfeladatok végzése közben pár óránként legalább pár perces lazítást megengedünk magunknak. Egy kávé- teaszünet, séta, laza beszélgetés a kollégákkal.

D. B. 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.