Korhelyleves főszerkesztő módra

korhelyleves

Nem pihenek szilveszterkor sem, a barátaim, akik meghívtak évzáró összemosolygásra, megkértek, hogy főzzek nekik korhelylevest. Egyszer, vagy talán kétszer már ettek belőle, tehát nem lehet nagyon rossz. És még élnek. Akit érdekel, annak leírom, hogyan készítem. Akit nem érdekel, annak is leírom, csak legfeljebb nem olvassa el.

Kell hozzá kb. 50-60 deka savanyú, szálas káposzta. (Tíz dekát főzés közben úgy is megeszem.) Szoktam venni 20 deka füstölt kolbászt, ez általában baromfi, sváb – csak az utóbbi időben nem kapható. A lényeg az, hogy ne legyen túl zsíros. Szalonnát nem teszek bele. Másnak sem javaslom. És még sok minden nem teszek bele, de ezt majd egy másik oldalon leírom. (Pl. nem teszek bele függönyrojtot, vagy szilvalekvárt.) Inkább kacsa, vagy liba zsírral készítem. Azt a legjobb házilag sütni, mert marad belőle jó kis tepertő is (töpörtő, töpörtyű, vagy: tápertő, tüpörte, tepörti – ezek már csak kitalálások, de jól hangzanak, nem?).

Kell még 2 deci tejföl, lehetőleg tejből készült, ami folyik, és nem műanyagpohár formájú, amit kalapáccsal kell elkeverni bádogvájlingban. Továbbá: babérlevél, piros fűszerpaprika, vegeta, vagy valami hasonló (a fele só, nézzék meg az összetételt!) – ezért én ezt gyakran elhagyom, inkább fűszereket használok. Egy evőkanálnyi liszt, egy jó nagy fej vöröshagyma (mint az öklöm – ja, most nem látszik, majd készítek egy fényképet.) 1-2-3…gerezd fokhagyma, én akár 2 fejet is belefőzök, annyira szeretem, de óvatosan kell vele bánni! Egy csipetnyi őrölt bors, meg vagy 2-3 pár virsli, amiben nincs túl sok szója, vagy egyáltalán nincs, viszont beletettek legalább 55 százalék húst. Ebben szintén a baromfi húsosat részesítem előnyben. Ha sok a szója benne, akkorára duzzad főzés közben, mint egy hőlégballon.

És akkor lássunk neki, ez  most már rövidebb lesz, ígérem!

Igyunk egy pohár sört! ( Nők bort)

Az apróra vágott hagymát a zsíron megfonnyasztjuk, ne túl nagy lángon, nem kell pörkölni, csak inkább főzni, ha kell, egy kis vizet önthetünk alá. Most rá a pirospaprikát, de oda ne kapja, mert keserű lesz az egész, és a fejünkhöz vágják. Gyorsan rá a káposztát, amit előtte 2-3 centis darabokra rövidelek, olyan csúnya a hosszú káposzta, ha kilóg a szánkból, amikor esszük. Most jöhet a vegeta, bors, zúzott fokhagyma, babérlevél. Rotty vagy húsz percig, közben jöhet még egy pohár sör nekünk (nőknek továbbra is bor). Aztán a kolbász bőrét húzzuk le, a karikákat negyedeljük, és együnk meg belőle néhány dekát. A többit tegyük a levesbe! Ezt követően a lisztet a tejföllel összekeverjük, és szűrőn át belecsorgatjuk a levesbe, majd készre főzzük. Mire jóllakunk a kóstolásokkal, kész a leves.

Ja, a virslit csak a végét tegyük bele.

Ennyi, holnap megpróbálom elkészíteni, remélem, hogy ehető lesz!

Boldog új évet kívánok mindenkinek!

Barna Attila

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.