Háromezres letéttel gazdagodott a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény

 Nyíregyháza, 2014. május 17., szombat (MTI) - Több mint háromezer darabból álló letéttel gazdagodott a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény, amely Kállay Miklós egykori miniszterelnök hagyatékát, a Kállay-család emlékét őrzi.

 

    Ulrich Attila, a gyűjtemény igazgatója az MTI-nek elmondta: az intézményben Komiszár Dénes helytörténész helyezte letétbe az eddig összegyűjtött könyveit és tárgyait, hogy azokat kiállítsák, illetve a múzeumpedagógiai órákon segédanyagként felhasználják.   A múzeumi vezető szerint nagyon fontos anyagról van szó, hiszen a helytörténész érdeklődési körébe tartozik többek között a genealógia, a nemzetségi, családi származástani kutatás, továbbá a kitüntetések és a pénzek történetének feltárása, illetve a történelmi események számba vétele. Az igazgató hozzátette: szeretnék, ha az értékes letét a későbbiek során véglegesen az intézmény tulajdonába kerülne.

    A Kállay Gyűjteményt 21 évvel ezelőtt Kállay Kristóf, Kállay Miklós miniszterelnök fia alapította, aki máltai lovag, tartománynagy, a Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete volt, és egy időben betöltötte a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöki tisztségét is.  A polgári-nemesi gyűjtemény mintegy 6 ezer tárgyból, 13 ezer fotóból és 13 ezer könyvből áll. A Kállay-család mellett az Ilosvay-, Szitha-, Vásárhelyi- és a Dietrich-család hagyatékát is őrzi.

    A Kállay-család egyike a legrégibb ősnemes magyar családoknak, a Balog-Semjén nemzetségből eredeztetik. A család ősi fészke a Nyíregyházával szomszédos Nagykállóban és környékén volt. Leghíresebb tagjai császári, királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek, képviselők és egyházi vezetők voltak. Kállay Miklós, aki 1887-ben Nyíregyházán született és 1967-ben New York-ban halt meg, 1942-44 között volt miniszterelnök. Hamvait a Nagykállóval szomszédos, egykori kállósemjéni birtokán található kápolna kriptájában helyezték örök nyugalomra.

    Ulrich Attila szólt arról is, hogy a gyűjtemény a múlt őrzése mellett ma már a fiatal képzőművészeknek is lehetőséget teremt alkotásaik bemutatására. Legutóbb például négy tehetségnek rendeztek kiállítást: Komoróczki Nóra, Papp Sándor, Galántai Zsófia és Balogh József festményeit mutatták be az intézményben.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.