Emberekkel foglalkozni felelősség – állítja a test őre

A mozgás mellett az étkezésre is figyelni kell

A testedzés, a megfelelő mennyiségű mozgás egyre több ember mindennapjaihoz hozzátartozik. Az egészség ma a legfontosabb kincsünk, hogy testben, lélekben és szellemben fittek tudjunk maradni, egy olyan időszakban is, ami embert próbáló.

Sokan nem egyedül állnak neki az edzésnek, hanem segítségül hívják a szakembert, a személyi edzőt, aki velük foglalkozik, segítve a fejlődést, a kitűzött közös célok elérését, személyre szabja a mozgást, bemutatja a gyakorlatokat és nyomon követi az edzést. A személyi edző feladatai közé tartozik a tanácsadás is, a segítség nyújtás vendégei részére. Tanácsot tud adni az egészséges táplálkozásban, segíteni tud az étrend összeállításában.  Egy személyi edző kiválóan alkalmas a motiváció fenntartására, testi- és lelki fejlődés rekreációs trénereként.

Koncz Brigitta kétgyermekes családanyával beszélgettem, aki példaértékű szorgalmával, kitartásával, akaraterejével, lassan tizenöt éve dolgozik személyi edzőként. A WBPF sport modell 30+ kategóriában kvalifikálta magát a WBPF világbajnokságra, ahol sport modell kategóriában pontszerzője lett a magyar csapatnak. Felkészítője Kathi Béla (magyar testépítő, erőemelő, kétszeres Superbody abszolút győztes, WABBA-világbajnok, erőemelésben és fekvenyomásban is országos bajnok) és támogatója Buranits Ildikó (FitParádé promotere, IFBB Pro League Hungary elnöke) a verseny után ösztönözték továbbtanulásra, a mai napig segítik munkáját. A fitnesz sport modell ma már visszavonult a versenyzéstől, és életmód tanácsadással foglakozik, főként túlsúlyos embereknek segít a változásban, egy tudatosabb életmód kialakításában. Emellett személyi edző, verseny felkészítő edző, versenybíró is egyben.

- Az egyik legdivatosabb szakmák közé tartozik a személyi edző tevékenység, de nem való mindenkinek. Ön miért ezt a hivatást választotta magának?

- Az iker fiaim születése után vált életem részévé az edzés, amikor szembesültem a túlsúlyommal, amikor nehézzé vált a mozgásom, de még a levegővételem is. Rá kellett döbbennem, hogy változtatnom kell a szokásaimon. Látva, hogyan alakul át hónapról hónapra a testem, kíváncsivá váltam, sokkal több mindent szerettem volna erről a szakmáról tudni és megtanulni. Ezért elvégeztem az iskolát, amit követett egy másik, és így tovább, hiszen a képzések egymásra épültek, épülnek.

- Miért ajánlja a sportolni vágyóknak a személyi edzést?

- Azért fontos a személyi edzővel történő mozgás, hogy a gyakorlatok szabályosan legyenek végrehajtva, hiszen, ha egy feladatot nem megfelelően végzünk el, több kárt okozhatunk, mint hasznot. Gyakoriak a rándulások, ficamok, húzódások. Szakértő felügyelete mellett ezek a sérülések elkerülhetők, a feladatok pontosan és sérülés nélkül végrehajthatóak.

- Szükséges-e valamilyen sportolói múlt azoknak, aki most ismerkednek a rendszeres testmozgással, vagy bárki keresheti a számára megfelelő személyi edzőt?

- Nem szükséges sportolói múlttal rendelkeznie senkinek, a vendégeim túlnyomó része életében nem sportolt a kötelező általános iskolai testnevelés órákon kívül. De akad egyetemista, vagy éppen testnevelési egyetemre felvételiző vendégem is. Nincs életkori kitétel, bárki, bármikor elkezdheti a mozgást, és mindenki megválaszthatja a számára szimpatikus személyi edzőt.

- Leggyakrabban milyen problémákkal fordulnak önhöz az emberek?

- Rohanó világunk általános problémája a túlsúly, aminek a hátterében a mozgásszegény életmód mellett a helytelen táplálkozás áll. Illetve a nem megfelelő ételek összepárosítása, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás figyelmen kívül hagyása, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elhagyása. Vendégeim elsősorban az életük megváltoztatása miatt keresnek fel, a rendszeres mozgással egybe kötött, helyes étrend kialakításának igényével, ami egy tartós fogyást eredményez, a szokások megváltoztatásával járó teljes átalakulást.

- Hogyan történik egy személyi edzés?

- Személyes találkozás alkalmával, konzultációval indul a közös munka, megbeszéljük: Mit szeretne elérni? Milyen céljai vannak? Milyen egészségügyi problémái vannak? Milyen táplálkozási vonalat kövessünk?  Ha szükséges, az orvosi konzultációt is fontosnak tartom, amennyiben az egészségi állapot és az orvosi papírok indokolják. Minden vendégemmel megállapodást kötök, hogy mire és miben vállalom a felelősséget, hogyan tudom segíteni a céljai elérésében. Ha nincs akadálya az együttműködésünknek, elkezdődik a közös munka. Bemelegítés és kardió gyakorlat után kicsi súllyal kezdünk, általános erőnléti felméréssel, egy átmozgatással, végül levezetéssel zárunk, a nyújtással. Az ezt követő találkozón átbeszéljük, volt-e izomláza, mennyire terhelhető, majd fokozatosan felépítjük a mozgásokat, személyre szabott edzéstervvel. Havonta ellenőrizzük azt, hogy milyen változások mentek végbe, amelyet fotókkal és súlyméréssel is dokumentálunk a folyamat alatt.

- Milyen egy jó edző? Mi alapján válasszunk?

- Nagyon fontos az első benyomás, hogy kialakuljon a szimpátia, ami a bizalom egyik legfontosabb tényezője. Mindketten megbizonyosodjunk arról, hogy tudunk együtt dolgozni, hiszen sok lemondással fog járni a folyamat, fájdalommal, felelősséggel. Szerintem elengedhetetlen az is, hogy ha edzőt választ valaki, az legyen hiteles, olyan, akiben feltétel nélkül megbízik. Én valóban a test, lélek, szellem egységében hiszek, ezért van, amikor határozottabban kell fellépnem, ellenkezést nem tűrő hangon, akkor is, amikor azt látom, hogy a vendégem már feladta. Aztán mégis befejezi a feladatot…az ilyen pillanatokért érdemes edzőnek lenni. Itt a siker közös érdem, az én sikerem kulcsa, ha a vendégem eléri, amiért felkeresett. Egy jó edzőt a vendégei minősítenek, a honnan hová eljutott élettörténeteikkel. Előny, ha kapcsolatban állunk gyógytornásszal, masszőrrel, hogy ezzel is teljesebbé tegyük vendégeink számára a szolgáltatást.

- Sajnos az edzőtermek bezártak egy időre. Mit csinál most a felszabadult idődben – már ha egyáltalán van ilyen?

- Újra tanulok, olvasok, rendbe szedtem a körülöttem lévő dolgokat, többet foglalkozom a fiaimmal. Online órákat tartok, ahol együtt edzek a vendégeimmel és táplálkozási tanácsot adok, mindemellett rendszeresen mozgok, kerékpározom, futok, házi edzőtermemben edzek a fiaimmal. Több időt tudok szánni a közösségi médiában a Formabontó oldalam fejlesztésére, új recepteket töltök fel, otthoni edzéshez rövid videókat teszek közre.

- Mit ajánl azoknak, akik most kizárólag otthon tudnak edzeni? Milyen gyakorlatokat javasol, milyen eszközöket?

- Ma ebben a pandémiás helyzetben különféle online edzésekhez lehet kapcsolódni, ahol, még ha virtuálisan is, együtt lehet a szakember a sportolni vágyókkal. Aki mégis úgy dönt, hogy önmaga hozza formába testét, kérem, legyen nagyon körültekintő, és soha ne kezdjen bele a mozgásba kellő bemelegítés nélkül, végül pedig minden esetben nyújtással zárjon. Otthoni edzésnél a saját testsúlyos edzést részesítem előnyben gumiszalaggal és kézi súlyzóval együtt. De a kettlebell is igen népszerű a mai modern ember számára. Gyakran egy jó nagy séta, kerékpározás vagy a kocogás is meghozza számunkra a mozgás örömét, mindez csak elhatározáson múlik.

- Az ünnep alkalmával is célszerű odafigyelni az étkezésünkre. Önnek milyen receptje van, amit megosztana velünk?

- Az egyik nagy kedvencem a csirkemellel töltött káposzta, cserépedényben, amit karácsonyi vacsoraként tálalok szeretteimnek. Ilyenkor általában mindenki visszatér a jól megszokott, hagyományos ételekhez: bejgli, mézeskalács, töltött káposzta. Azonban nem árt, ha kicsit odafigyelünk ezekben a napokban, hiszen nagyon könnyen felszaladhatnak azok a bizonyos, nem kívánt kilók. Én töltött káposztát készítek, azonban a diétát figyelembe véve, malac hús helyett csirkehúsból, amelyet nagyon szeret a család is. Figyelem! A hangsúly mindig azon van, hogy nem szabad koplalni, egyszerűen csak kicsit figyeljünk oda jobban arra, hogy mit és milyen formában eszünk! Így nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat sem!

- Befejezésként, milyen tervei vannak 2021-re vonatkozóan?

- Szeretnék még egy-két iskolát elvégezni, az önfejlesztés számomra nagyon fontos. Büszke vagyok arra, hogy a gyermekeim is ezt a pályát választották, és szeretném őket ebben maximálisan támogatni. Nagy álmom, hogy egy rendkívül jó versenycsapatot tudjak összeállítani.

Loós Kati

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.