Közúti szórakozás

Képünk illusztráció

Közismerten sok kivetni való akad a honi gépkocsivezetők közlekedési moráljában. Bár akadnak környező országbeliek, akiknek állampolgárai még durvábban vétenek a közlekedési szabályok ellen, agresszívebben vezetnek.

A románok, lakott területen, minden szívbaj nélkül kilencvennel döngetnek, a szlovákok sebességmámorban hajtanak, a lengyel sofőrök sem tartoznak a KRESZ feltétlen betartói közé.

Honfitársaink számlájára ugyancsak sok minden írható. Akadnak, akik az utakon alfa hímként uralkodnának, mások márkasovinizmusukat fitogtatják, vannak az „oktatók”, az öncélú, általuk vélt rendre tanítók, sokaknak pedig nem lehetett gyerekszobájuk, mert az aszfalton szórakoznak.

A minap ismerősöm háborgott:

- Mit várhatok az autósoktól, ha már a gépjárművezető oktatók is packáznak?

Történt pedig, hogy a napokban Hajdúsámson felől Debrecen felé haladt. Előtte egy „T” betűs gépjármű oktató kocsi. Autósunk türelemmel viselte, amiért a 60 km/h-s táblánál ötvennel cammogott, hosszasan készült a döcögő traktor lehagyására. Amikor korlátozásmentes útszakaszra értek, az előtte haladó oktató (akkorra kiderült, egyedül ült a kocsiban) hetvenre gyorsított. Az ismerős előzött volna. Kitette az indexet, de ekkor valami olyasmi történt, amire legnyugtalanabb álmaiban sem gondolt. Az oktató százra gyorsított, majd, amikor újra volt szembeforgalom, tempóját szemtelenül hetvenre mérsékelte vissza. Ezt még kétszer eljátszotta. A közúti szórakozást az ismerős éktelen dudálással véleményezte. Ekkor negyedjére végre elengedte, ám még neki állt feljebb. Artikulálásából, gesztusaiból könnyen következtethetett arra, hogy ő minden lehetett, csak jó fiú nem.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.