Közmédia és döbbenet

Értékek és értéktévesztések

A borok városában, Tokajban már negyvenötödik alkalommal rendezték meg a Tokaji Írótábort. A magyar irodalom ismertebb és feltörekvő alkotói minden évben tematikus előadásokat hallgathatnak meg, vitázhatnak az adott témakörben.

A tanácskozás résztvevői idén, Arany János születésének kétszázadik évfordulójára emlékezve, A magyar irodalom közvetítésének kihívásai, változásai és módozatai Arany Jánostól napjainkig címmel vitatták meg a jeles költő munkásságát, munkáinak értelmezéseit, a jelen Arany János hatásait. A tábor helyszíne a Tokaji Ferenc Gimnázium és Kollégium volt. A hagyományok szerint a Tokaji Esték sorozatban alkotóműhelyek, folyóiratok bemutatkozása, felolvasó est, kiállítás és minőségi borok kóstolója is várta a résztvevőket.

A komoly múlttal és hagyományokkal rendelkező összejövetelt sajnos rendszeresen zavarják meg oda nem illő esetek. 2014-ben egy kötetlen programon tokaji bort fogyasztó alkotók közül az egyik (neveket nem írok, nem célom a bulvárosodás) megütötte a másikat, mert az kifogásolta hamis kornyikálását.

Az idei év mellékzöngéjét a közmédia szolgáltatta. Tokajban minden évben illő módon kimolinózzák a város fontos rendezvényeit. Hadd lássa mindenki, vigyék el hírét az ország minden zugában! A molinókat a város főútjának legforgalmasabb része felé helyezik ki. Így volt idén is. Az írótáborról a Duna TV szándékozott forgatni, ám amikor a stáb vezetője megpillantotta a transzparens elhelyezkedését, azonnal intézkedést követelt. A tévéseknek a molinó feletti Dávid csillag szúrta a szemét. Sok településen szokás meghagyni a karácsonyi díszkivilágítás elemeit. Így maradt Tokajban is az út felett. A stáb vezetője komoly patáliát csapott, ezért a város önkormányzata egy órán belül intézkedett, s a molinót ötven méterrel feljebb húzta ki újra. A forgatócsoport ezután akadálytalanul dolgozhatott.

A tévések jellemző módon viselkedtek. Rajtuk keresztül a hatalmi akarat és arrogancia érvényesült. Az eset kapcsán az állampolgárban felmerül a kérdés: a stáb antiszemita? Ha ők igen, akkor a munkáltató elvárásainak megfelelően cselekedtek? Hiteles a tájékoztatás, ha átrendezik a helyszínt? Az írótábor több évtized alatt kialakított irodalomtudományi imázsának biztos nem hiányzott egy ilyen túlkapás. Az állampolgárban meg megint az egyoldalú tájékoztatás (agymosás) víziója rémlik fel.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.