Gulyás Györgyre, alapítójára emlékezett a debreceni Kodály Kórus.

Debrecen, 2014. április 24., csütörtök (MTI) - Énekszóval, és a kóruséneklésről vallott nézeteinek felolvasásával emlékezett alapító karnagyára, Gulyás Györgyre a debreceni Kodály Kórus csütörtökön, a neves zenepedagógus sírjánál.

 

    A megemlékezést a kórustagok évente, az 1993-ban elhunyt kiváló zenész, zenepedagógus születésnapja körül tartják a Debreceni Köztemetőben található síremléknél. 

    Gulyás György 1916. április 1-jén született Köröstarcsán. Nevéhez fűződik a békéstarhosi zenei kollégium létrehozása, ahol elsőként valósította meg a gyakorlatban az éneklés alapján történő zenei nevelést, Kodály pedagógiai koncepcióját. Később igazgatója volt a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolának, majd építtetője a Debreceni Egyetem Konzervatóriuma épületének.    

    A Kodály Kórust 1955-ben alapította Gulyás György karnagy. A kórus megalakulása idején először a zeneművészeti szakiskola énekkaraként működött. Első nagy nemzetközi sikerét még leánykarként, 1958-ban, a walesi Llangollenben rendezett kórusversenyen aratta. Egy évvel később Arezzóban kiérdemelt győzelmük már a vegyeskar pályafutását indította el. A Kodály Kórus 1971-től Debrecen város hivatásos együtteseként működik.

    Gulyás György 1961-ben alapította meg Debrecenben a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt, amely azóta is rangos rendezvénye a városnak, és a nemzetközi kóruszenei életnek.  Gulyás György 1993 november 11-én hunyt el Debrecenben.

    Az énekkar 2011-től a Kodály Filharmónia Debrecen együtteseként, hivatalosan Kodály Kórus Debrecen néven működik, jelenlegi vezető karnagya Pad Zoltán.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.