Fehér akác - a javaslat blokkolása

Brüsszel, 2014. március 13., csütörtök (MTI) - A magyar agrárdiplomácia óriási sikerének nevezte csütörtöki közleményében Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti (EP) képviselő, hogy sikerült megakasztani az agresszíven terjedő, nem őshonos állat- és növényfajok uniós tiltólistájának létrehozására vonatkozó javaslatot.

Glattfelder Béla szerint a kezdeményezés potenciális fenyegetést jelenthetett volna a magyarországi akácosokra, valamint több tízezer méhész és erdőgazdálkodással foglalkozó ember megélhetésére.

„Magyarország a kezdetektől fogva hangoztatta, hogy nem egyezik bele abba, hogy az EU korlátozhasson vagy betilthasson gazdaságilag és társadalmilag jelentős növény- és állatfajokat” - írta kommünikéjében a fideszes politikus.

A javaslatról az EP és a tagállamok képviselői közötti egyeztetéseken szerdán nyílt lehetősége Magyarországnak, hogy vétót emeljen a javaslat ellen, miután nem kapott garanciát, hogy az akác nem kerülhet fel a listára.     Az EP és a tagállamok kompromisszumát ugyanis a bizottság nem tudta elfogadni, így csak ellenszavazat nélkül mehetett volna át a kezdeményezés, ám Magyarország egyedüliként nemmel szavazott.

Glattfelder Béla úgy értékelte a történteket, hogy ezzel Magyarország fontos győzelmet aratott, a kérdés lekerült a napirendről, és így a magyar akác megmenekült.

Glattfelder Béla, aki korábban a fehér akác védelmére úgynevezett akáckoalíció létrehozását is kezdeményezte, most úgy véli, hogy a szövetség küldetése nem ért véget, annak feladata immár a fehér akác hungarikummá minősítésének, majd a 2009-ben született erdőtörvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálatának támogatása, mert azok szerinte „indokolatlanul korlátozzák az akáccal való gazdálkodást”.