Emlékmű - Fodor Gábor: a kormány meg akarja hamisítani a múltat

Budapest, 2014. április 16., szerda (MTI) - A Magyar Liberális Párt elnöke szerint a kormány arra készül a német megszállás áldozatai emlékművének felépítésével, hogy meghamisítsa a múltat.

Fodor Gábor szerda délután a Szabadság téren tartott tüntetésen arról beszélt, hogy ez a „hazugság emlékműve” lesz. „Aki a múltat uralja, a jövőt is uralja, ezért lényeges az, hogy itt legyünk és tiltakozzunk az emlékmű ellen” - hangsúlyozta mintegy száz ember előtt.

A pártelnök szerint mindent meg kell tenni, hogy a német megszállás áldozatainak emlékműve ne készülhessen el, mivel az „a történelemhamisítás szomorú mementója”. Szerinte azt jelképezi, hogy Magyarországnak nem volt felelőssége mindabban, ami akkor történt, pedig a magyar hatóságok aktív közreműködésével hurcolhattak el több százezer embert otthonából. Az emlékmű azt is jelenti, hogy Magyarország nem tud szembenézni a múltjával - mondta Fodor Gábor.

A pártelnök beszédét követően a demonstráció résztvevői lebontották a tervezett emlékmű építési területe köré felállított kordonokat és állványokat. A vasállványzaton lévő fóliát leszedték, majd húsz perc alatt szétszerelték a kordonokat.

A rendezvényt a rendőrség biztosította, de nem lépett közbe, amikor a tüntetők elkezdték szétszerelni a kerítést, csak felvételt készítettek.

A liberális párt szerdán azt közölte az MTI-vel: elfogadhatatlannak tartják, hogy a német megszállás áldozatainak emlékműve ellen tiltakozókat rabosítják, „kizárólag azért, mert a regnáló hatalom hazug és sértő projektje elleni véleményüket, személyes érzéseiket a kordonon levő molinóra írják”.

Hozzátették: a rendőrség szerdán 13 órára Mécs Imre volt szabad demokrata, majd szocialista országgyűlési képviselőt is beidézte, és ez ellen tiltakoznak. Az MTI tudósítója látta Mécs Imrét a délutáni tüntetésen.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.