Kubik Anna elismerése

Kubik Anna az "Ajtóban"

A Kossuth-díjas Kubik Anna, a Csokonai Színház társulatának tagja a magyar kultúra szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért Tolnay Klári-díjban részesült.

Az elismerést immár második alkalommal ítélte oda a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület a magyar színház- és filmművészet két kiemelkedő alkotójának. Idén Kubik Anna mellett Venczel Vera Érdemes Művész részesült a Tolnay Klári-díjban.

A díj odaítélésének külön érdekessége, hogy Kubik Anna jelenleg a Csokonai Színház Szélfútta levél című produkcióját próbálja, amelyben éppen Tolnay Klári szerepét játssza majd. Az ’56-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára készülő lírai dokumentumjátékot Mensáros László naplója és emlékezései alapján Falusi Márton írta. A Csikos Sándor rendezésében készülő előadásban az idős Mensáros Lászlót Szilágyi Tibor, Tolnay Klárit pedig Kubik Anna alakítja. A Szélfútta levél bemutatója 2016. október 14-én lesz a Csokonai Színház nagyszínpadán.

Kubik Anna diplomaszerzése után, 1981-ben szerződött a Nemzeti Színházhoz, 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, majd a Művész Színház, azután pedig a Thália Színház művésze volt. 1999-től ismét a Nemzeti Színház, illetve a 2000-ben bekövetkezett névváltoztatást követően egészen 2013-ig a Magyar Színház társulatának tagja. Vendégművészként játszott az új Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a Kolibri Színház és a Soproni Petőfi Színház előadásaiban is. 2013-tól a Csokonai Színház tagja.

A díjat szeptember 17-én délután adták a Nógrád megyei Mohorán található Tolnay Klári Emlékházban, amely az 1998-ban elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas színésznő életútját bemutató fényképekből, személyes tárgyakból, családi ereklyékből és színházi jelmezekből álló emlékkiállításának ad helyet.

A csatolt fotókon Kubik Anna látható a Csokonai Színház Az ajtó című előadásában, Emerenc szerepében.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.