Emlékévvel tiszteleg Békéscsaba a 170 éve született Munkácsy Mihály előtt

Békéscsaba, 2014. február 17., hétfő (MTI)- Emlékévvel tiszteleg a 170 éve született Munkácsy Mihály előtt Békéscsaba: az egész éven át tartó gazdag programsorozat keretében Munkácsy 170 címmel a festőművész munkásságát bemutató kiállítás nyílik, nemzetközi kitekintésű tudományos konferenciákat és szakmai fórumokat rendeznek.

 

    A csütörtökön megnyíló kiállításról Vantara Gyula (Fidesz), Békéscsaba polgármestere az MTI-nek kiemelte: a tárlat segíti Munkácsy Mihály munkásságának részletes megismerését. A városban hétezer általános és középiskolás diák tanul, az önkormányzat valamennyiük belépőjét állja, hogy közvetlen élményeket szerezhessenek a festőóriásról, aki kora gyermekkorát és fiatal éveit töltötte Békéscsabán.

    Andó György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója az április 27-ig látható kiállítás jelentőségéről szólva kiemelte: 170 négyzetméteren 170 műtárgyat tekinthet meg a közönség. Az időszaki kiállítás a Múzsák Termében kapott helyet, ahol Pákh Imre Amerikában élő, kárpátaljai származású műgyűjtő folyamatosan gyarapodó Munkácsy-kollekciójából 33 alkotást láthat a közönség. A tárlat anyaga kiegészül a Szépművészeti Múzeum két Munkácsy-alkotásával, amelyek először láthatók Békéscsabán, valamint a debreceni Déri Múzeum Golgota-vázlatával.   Az időszaki kiállítás anyagából több alkotás kötődik a művész békéscsabai életéhez, kapcsolataihoz - hangsúlyozta Gyarmati Gabriella művészettörténész. Megemlítette: Pákh Imre gyűjteményéből Békéscsabán először látható A falu hőse című festményhez készült figuratanulmány, amelyet Munkácsy nagybátyja, Reök István birtokán készített 1874-ben Gerendáson.   A tárlaton elkülönülnek a korai kritikai realista ábrázolások, többségük Barbizonban festett tájkép. A szalonképek portrékkal és a szalonjelenetek szereplőit tájban ábrázoló festményekkel egészülnek ki. Külön csoportot alkotnak a kosztümös szalonképek. 

    A Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó képhármast a Munkácsy Mihály Múzeum kiállítása két vázlattal és a tőketerebesi Andrássy-mauzóleumból Budapestre került Siratóasszonyok a keresztfánál című nagyméretű festménnyel idézi meg. Az emlékév alkalmából Békéscsaba önkormányzata és a Munkácsy Mihály Múzeum támogatók segítségével elkészítteti a nagyméretű alkotás hű másolatát, amelyet Tőketerebesnek ajándékoznak, az Andrássy Gyula-mauzóleumnak. 

    Az időszaki kiállítás mellett a Honfoglalók Termében a festő gazdag relikviagyűjteményéből láthat a közönség válogatást, az állandó kiállításon Munkácsy párizsi palotájának hangulatát idéző enteriőrrészlet is helyet kapott. A Munkácsy-teremben szintén állandó kiállításon 14 alkotást láthatnak az érdeklődők: a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria anyagából négy kölcsönzött Munkácsy-festményt és a múzeum tíz saját tulajdonú alkotását.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.