Éljünk egészségesebben!

Nélkülözhetetlenek a zöldségek, gyümölcsök

A csapból is az folyik, éljünk egészségesen, többnyire, hogy fogyasszunk sok folyadékot és zöldséget, gyümölcsöt, kerüljük a zsíros ételeket és a túlzott alkoholfogyasztást. Ennyi valóban elég is lenne? Az egészséges élet csak a táplálkozásról szól? Vagy mit takar az egészséges életmód?

Nem egyszerű eligazodni mai világunkban az információk áradatában. Egyre több kutatási eredmény lát napvilágot azzal kapcsolatosan, hogy mi lehet kedvező számunkra, és mi ártalmas(abb). Aztán sok esetben mégis cáfolják azokat.

Abban azonban talán meg lehet egyezni, hogy nem árt(hat) odafigyelni életvitelünk több területére, ami befolyással lehet jó közérzetünk, így ez által valószínűsíthetően egészségi állapotunk alakulására is. A jó kedv, közérzet fél egészség - tarja a mondás. Nem kielégítő laborleletek esetében jó tanácsokkal látnak el az orvosok, hogy mire figyeljünk. Ezeket az intelmeket a legtöbb esetben sablonnak fogjuk fel, hogy igen, ezt már tudjuk. Akkor miért is ne alkalmaznánk, hogy megelőzzük a „hegyi beszédet”?

Az egészséges életmód kialakítása egy folyamat. Nem csak táplálkozásból áll, de ha ezzel kezdjük is, sokat tehetünk életminőségünk javítása érdekében, amitől talán könnyebben, egyszerűbben élhetjük meg az ezzel járó változásokat. Hiszen minden külső változás belülről fakad. Ezen kívül testi-lelki egyensúlyunk harmóniájára is oda kell figyelni, ami elsősorban a stressz mentesség elsajátítása.

Mégis hogyan iktassuk be napi tevékenységeinkbe az egészséges életvitelt? Számtalan elmélet fogalmazódott meg, nézzük a legalapvetőbb dolgokat tömören, hogy akár kisebb lépésben beiktatva is, de érezzük a változásokat. Azt mondják minden (újabb) szokás kialakulásához minimum 21 nap, de inkább 8 hét szükséges. Így szervezetünkben is érzékelhetőbb lesz a változás mértéke, mely kihat közérzetünkre. A cél, hogy energikusabban küzdjük el a napi rutin végzését. A tudatosságon és mértékletességen van a hangsúly. Legalább pár naponta egy-egy újdonságot alkalmazva, és persze meg is tartva közelebb lehet kerülni egy egészségesebb élethez.

Minden egy döntéssel kezdődik. Miért is ne próbálnánk ki újdonságokat, hogy ne szokások szerint teljenek a mindennapok, étkezések? Bár nincs tiltott táplálék, csak kerülendő mennyiség. Hiszen mindenféle tápanyagot hasznosíthat a szervezetünk. Kezdetben készítsünk tudatosan vásárlási listát, vagy szánjunk több időt a mindennapos termékek vásárlására. Próbáljuk ki a fehér pékáruk helyett a barna színűeket, és a magvakat tartalmazókat.

Kerüljön mindig tejtermék a kosárba, és valamilyen zöldség, gyümölcs.

Zsír helyett olaj, vaj helyett margarin.

Használjunk kevesebb sót, lehetőség szerint ásványi anyagokkal dúsítottat.

Cukor helyett is törekedjünk természetes alapanyagú édesítőszerek használatára.

Naponta többször, kevesebbet étkezzünk, köretként részesítsük előnyben a párolt zöldségeket, burgonyát. Igyekezzünk több halat étrendünkbe iktatni, valamint leveseket, kevés hússal.

Nem árt feltérképezni vitaminállományunkat. Ha nem sikerül természetes formában fogyasztani, legalább tablettaként pótoljunk néhány nélkülözhetetlent. (A, B, C, D, K).

Mérsékeljük a tojás és tészta félek fogyasztását.

A sokadik kávét váltsuk gyógyteákra. Több energiát adhat, ami tovább is tart.

A megfelelő mennyiségű, kb. 1,5 - 2 liter folyadék fogyasztása elengedhetetlen! Persze vízben mérve. Próbálunk ki 1–2 óránként két deci vizet inni kezdetben.

Az egészséges életmódban nagyon meghatározó a helyes, főleg változatos táplálkozás. Nem beszélve a dohányzás, alkoholfogyasztás legalább csökkentéséről, hiszen energiát vonnak el a szervezettől.

A mozgásnak és pihenésnek is szerepet kell tulajdonítani. Sajnos sokan nem engedhetik meg a heti többszöri, időigényes edzéseket, de legalább a napi kis séta, lift helyett lépcső használata is több a semminél.

D.B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.