A hálátlan hóember

A hálátlan

„Hull a hó és hózik, Micimackó fázik”. Igen, mert tél van. A nekünk szokatlan hideg sokak számára természetes.

Nemrég a királyi tévé riportere zimankó ügyben Csíkszeredán érdeklődött. A városban akkortájt a hőmérő higanyszála közelítette a -30 fokot. Megállított egy idősebb székely bácsit. Megkérdezte:

- Meglepte a hideg?

Mire az idős ember:

- Nem. Tél van. Mikor legyen hideg, ha nem most? Itt a -30 fok megszokott. Jól fel kell öltözni, otthon meg fűteni.

Régen, az akkor még egyetlen honi tévécsatornának volt egy tudományos magazinja, a Delta (Kudlik Julival). A műsor szignáljában akadt, a kényelmes fotelből is didergető két snitt. Az egyik Scott kapitány 1912-es antarktiszi expedíciójáról (mint tudjuk, Roald Amundsen csapata 1911. december 14-én érte el a Déli pólust, az angol egy hónappal később. Scotték a visszafelé úton elpusztultak). A másik filmrészleten az 1959-es transzantarktiszi expedíció gépesített vonulása tűnt fel. Az igazi hidegekről a déli végeken természeti elemekkel küzdők tudnának mesélni

Az idén Szibéria egyik településén -67 fokot mértek. Ha a szabadban a kilöttyintettek egy vödör vizet, a hóban már jégtömbként landolt. Az ott élők megint azt mondják: nincs abban a hidegben semmi különös. Minden tél annyira hideg. Megszokták.

2010. augusztus 10-én az Antarktiszon jegyezték fel a Földön mért leghidegebb hőmérsékletet, -93,2 Celsius fokot. A valaha mért legalacsonyabb hazai hőmérsékletet, mínusz 35 °C-ot 1940február 16-án GörömbölytapolcánMiskolc közelében regisztrálták.

A szokatlan hideget sokan furcsállják. A globális felmelegedés közepette váratlan erővel támad a tél. A szakemberek szerint természetes jelenség. A Föld felmelegedése időjárási szélsőségeket generál. Az időjósok már ősszel jelezték, hogy a sokévi átlaghoz képest hidegebb tél vár ránk. Igazuk volt.      

Persze a hidegnek vannak előnyei. A téli sportok szerelmesei bőven hódolhatnak kedvteléseiknek. A tiszta, napos időben szép a havas táj. A gyerekek a télben örömüket lelik.

A hideggel viccelődünk is. Gyakori poén, hogy nyáron hálás feladat hóhányónak lenni (persze nem a Spitzbergákon), télen pedig úszómesternek (bár már ez sem teljesen egyértelmű. Amióta fedett uszodák, wellnes központok üzemelnek, a lubickolókra télen is muszáj ügyelni).

Ellenben hálátlan feladat hófúvásban hókotrón dolgozni, vasúti váltókat állítani, takarítatlan utakon beteghez sietni.

A hála a kapott jótétemény szóban és tettben való elismerésére és viszonzására is. A hálátlanság ennek ellenzője. Hálátlannak bizonyult az a hóember, akit a nagy hidegben egy család befogadott. Megengedték, hogy az éjszakát a jó meleg előszobában töltse. Azonban a menedéket kérő reggelre eltűnt. Csak egy tócsa árválkodott hűlt helyén.

- Hálátlan dög – morgott a ház asszonya, azzal fogta a felmosórongyot, és feltörölte a hóember vizes nyomát.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.