DZSH – továbbra is tisztázatlan ügyek

Weisz György (ellenzéki) és Asher Ehrenfeld főrabbi

Maratoni közgyűlést tartott vasárnap a Debreceni Zsidó Hitközség.  Az utóbbi napokban országos visszhangot váltott ki, ami a szervezet körül zajlik. Több médium, így a DISZPolgár magazin is megírta: rendőrségi vizsgálat zajlik Debrecenben a Bajcsy Zsilinszky utca és Kápolnási utca találkozásánál.

A közgyűlés fontosságára utalt az is, hogy megjelent Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató és Radnóti Zoltán főrabbi.

A választók névsora - három új elnökségi tag beiktatására volt szükség különböző lemondások miatt - több mint kétszáz főt tartalmazott, de mindössze hatvanketten (62) érezték úgy, hogy voksukat leadják és meghallgatják a beszámolókat. A megjelentek között ott volt a mintegy tucatnyi létszámú ellenzék is.

A nemek aránya fontos: negyvenöt hölgy fogadta viharos tapssal Horovitz Tamás elnököt. a megjelent gyengébb nem életkorát vizsgálva megállapítható volt: Horovitz Tamásra nem jellemző a fiatalkorúakkal való manipulálás a hitközség berkein belül. Idős, sőt igen idős hölgy koszorú rajongásától, anyai szeretettől övezve adta elő beszámolóját, amelyet aztán elfelejtettek elfogadtatni, megszavazni. A tagok viszont ellenzék nélkül is beválasztottak három új vezetőt a meglévők mellé. A hét főből négy asszony és három férfi irányítja mostanság a közösséget. Sikerekről, előrelépésről, bőségről, jó kedvről - Kölcsey forgott a sírjában -  izraeli repülőjáratokról és feddhetetlen rabbiról zengett a klezmer-mentes székház nagyterme.

Mindeközben akadtak fanyalgók, felfüggesztettek, folyosón dohányzók, betoppanó szentföldiek, akiket sebtiben debrecenivé igazoltak és néhány értetlenkedő zsidó, akik nem találták fejfedőjüket. Egyszóval happy hangulat uralkodott mindaddig, amíg szót nem kért Heisler András országos elnök, aki megpróbálta úgy elmagyarázni a jelen helyzetet, hogy mindenkinek világos legyen.

Elöljáróban közölte, nem szólnak bele az autonóm debreceni hitközség dolgaiba, de azt csodálja, hogy az utóbbi napok sajtó cikkeiből semmi nem hangzott el délelőtt. Heisler úgy vélte, a demokrácia alfája és omegája, hogy  a közösségnek illene tudni, mit és miért vizsgál a rendőrség. Aztán azt is felvetette, hogy Horovitzék nem tudtak volna 600 milliós pályázatot nyerni, ha anno a MAZSIHISZ nagyvonalúan nem fizeti ki helyettük a 26 milliós önrészt. Érdekességként megemlítette, hogy a turisztikai célú pályázatnak van egy passzusa, amely kimondja, ha a megvalósult beruházás öt esztendő alatt nem hoz negyvenmilliós bevételt, a hatszázat vissza kell fizetni. Ismerve az elmúlt két év adatait - tette hozzá Heisler András -, erre kevés esélyt lát. Hiányolta a demokratikus intézkedéseket és a párbeszédet, valamint összeráncolta a homlokát, amikor a három ellenzéki felfüggesztésének jogszerűtlenségét feszegette. 

Válaszában Horovitz Tamás rendre utasította Heisler Andrást, aki az Európai Zsidó Szövetség alelnöke is, majd intelmekkel látta el  arra vonatkozóan, hogy foglakozzon inkább azzal, miszerint Pesten is akad hitközség, amely tartozik a MAZSIHISZ-nek. A rendőrségi nyomozásra utalva közölte, napokon belül lezáródik minden, neki már szóltak a zsaruk, semmi baj nincs, műbalhé az egész, sokan fognak csodálkozni a végeredményen. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy kiszivárogtatott hírek szerint Horovitz Tamás egy négyszemközti beszélgetésen azt mondta, két héttel előtte tudott a március hetedikei házkutatásról, mert olyanok a kapcsolatai, hogy előtte nincs titok.)

Az ülés végén három perc erejéig szót kapott az ellenzék vezetője, Weisz György is, aki társai nevében szintén tájékoztatást kért a sikkasztás gyanújáról. Nem kapott választ.

Dr. Hunyadi László, a Debreceni Egyetem professzora is hitközségi tagként az antidemokratikus és szabálytalan intézkedések sokaságát sérelmezte, különösen azt, hogy akiknek joguk vagy kötelességük lenne kérdezni, nem kérdeznek, akiknek pedig kötelességük lenne megfelelően és kimerítően válaszolni, nem válaszolnak. Izrael Állam tiszteletbeli konzulja minőségében pedig elhatárolódását fejezte ki a jelen történeseivel kapcsolatban.

Szó esett még az örökös főrabbi fizetéséről,  arról, hogy miért vesz, vagy vett fel a hitközség ötmilliónál is több hitéleti támogatást a MAZSIHISZ-tól, amikor a töredéke  sem járt neki? Asher Ehrenfeld főrabbi továbbra is állítja, hogy ingyen és díjmentesen osztja meg Mózes téziseit a megmaradt hívekkel, nem kap egy fityinget, de egy fikarcnyi sékelt sem.

Az ülés közös imával ért véget. Hogy ki,  mit  mormolt magában sűrű hajlongások közepette, azt csak az Örökkévaló tudja.

 

(Az üggyel kapcsolatban a MAZSIHISZ a napokban közleményt adott ki. Ezt az alábbiakban közöljük. Információik szerint a mai eseménnyel kapcsolatban Heisler András újabb állásfoglalásra készül. Amint megkapjuk, természetesen közöljük, bármely más, a témába vágó tényszerű információval együtt. - a főszerk.)

Senki sem állhat a törvények felett

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleménye a Debreceni Zsidó Hitközségnél zajló nyomozásról.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) taghitközségei, így a Debreceni Zsidó Hitközség is teljes gazdasági önállósággal rendelkeznek. Szövetségünk nem tudja közvetlenül befolyásolni gazdasági döntéseiket: a MAZSIHISZ a mostani ügynek csak azért nem kárvallottja, mert a szervezet menedzsmentje átgondolt garanciális rendszer közjegyző előtti aláírásával biztosította hitelezői pozícióját. Ha van kárvallott, az kizárólag a debreceni zsidó közösség lehet – a nyomozás tétje a beszámolók szerint ennek tisztázása. 
A nyomozó hatóság hivatott megállapítani, történt-e szabálytalanság, vagy bűncselekmény. A MAZSIHISZ kész a maradéktalan együttműködésre: senki nem állhat a törvényen felül, a zsidó hitközségi vezetők pedig különösen nagy erkölcsi felelősséggel tartoznak az egész magyar társadalom által megtermelt közpénzek felhasználását illetően.

Az ügy közösségen belüli, politikai következményei részben már mögöttünk vannak. A MAZSIHISZ közgyűlése több hónappal a nyomozás megkezdése előtt, visszahívta MAZSIHISZ-alelnöki tisztségéből a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét, Horovitz Tamást. A vasárnapi debreceni tisztújító közgyűlésre ellátogató Heisler András elnök és Kunos Péter ügyvezető – tiszteletben tartva a debreceni közösség döntési szabadságát – tájékoztatni kívánják határozott és világos álláspontjukról a közgyűlésen résztvevő debreceni híveket. 
A nyomozás segítése mellett különösen fontosnak tartjuk az átláthatóan működő zsidó hitélet és közösségi élet feltételeinek folyamatos biztosítását Debrecen zsidósága számára.

DISZPolgár információ

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.