Drenovac és az ötödik meccs

Drenovac akcióban  Fotó: albakosar.hu

A DEAC élvonalbeli kosárgárdája kétszer kikapott az Alba Fehérvártól a rájátszásban, aztán szépített, hétfőn pedig a szerb bedobó Djordje Drenovac sikerességével egyenlített, s kiharcolta az ötödik meccset – pályaelőnyben.

A királyok városában rendezett rangadón történteket nem is feltétlen a mutatott játék minősége miatt érdemes firtatni. Sokkal inkább a fordulatos, oda-vissza hibáktól és különös játékvezetői ítéletektől fűszerezett, egyéni teljesítményekre épülő kosárlabda okán. A Forray Gábor vezette Alba egészen a harmadik negyed végéig tartotta magát az egyetemiekkel szemben, ám Kovács Adrián legénysége az utolsó fordulást követően megrázta magát és kétszámjegyűre növelte előnyét. A sokpontos meccsek alapvetően a Fehérvárnak szoktak kedvezni, ám ezúttal a DEAC érezte jobban a ritmust. Persze, kellett ehhez az is, hogy a hazaiak egyik sztárja, a rutinos Vojvoda Dávid talán a dühtől elhomályosult tekintettel körbedobálta a gyűrűt, de a második félidőben kevés sikerrel talált be a hálóba. A túloldalon Drenovac példás nyugalommal dobta össze 37 pontnyi kosarát, kulcspillanatokban pedig a Debrecenbe igazolása előtt már-már veteránként emlegetett Ronald Moore is eredményesen villant. Ami a csapatok összteljesítményét illeti, hibáktól sem volt mentes a találkozó, s némelyik baki igencsak emelhette a szurkolók és a kispad pulzusát. Az egykor fekete-fehérben is pattogtató, ifjú Godwin Omenaka háromszor is a védelem szervezetlenségéből, a szükségesnél jóval gyatrább akciókövetés miatt zsákolhatott, debreceni éveit meghazudtoló vehemenciával.

Ami pedig a Kovács-csapat egyik közönségkedvencét, Stefan Moodyt illeti, szinte érthetetlen az a csend, ami az ő játékát illeti. A gyakran elképesztő távolságból bezúgatott triplái megszűntek, Fehérváron pedig egyetlen egy ponttal a neve mellett szerénykedve zárta az estét, bár társait példás önzetlenséggel szolgálja ki a palánk közelében. Valószínűleg van magyarázat erre a jelenségre is.

No, de vissza a tényekhez, Polyák Lászlóék 97-90-re megnyerték a mérkőzést és 2-0-s hátrányból fordítottak, sőt, a rájátszás első fordulójának első meccsén elvesztett pályaelőnyüket is magabiztosan visszaszerezték. A cívisvárosiak helyzetkihasználását illetően egészen minimális aggodalomra okot adhatnak azok a pillanatok, amikor egy védővel szemben a 2-3 támadóval vezetett lerohanások nem túl gyakran zárultak kosárral. Persze, azért némi szerencsével volt, hogy a gyűrűről letáncoló labda fekete-mezes kézben landolt, s a vonalon túlról érkezett egy pontokat érő kísérlet. Mégis jobb, ha az akció inkább biztos, de kevésbé látványos ziccerrel zárul, mintsem valamiféle gálamegmozdulással. Hagyjuk is a kötekedést, a Debreceni Egyetem győzött, s ez a lényeg, illetve az, hogy, ha szerda este az Oláh Gábor utcán sikerül felülmúlni az Albát, akkor már jó eséllyel szurkolók előtt menetelhetnek a bajnoki döntő felé vezető úton Tóth Ádámék.

Az elődöntő mezőnye már csak egy csapatra vár, hiszen a DEAC hétfői meccsével egyidőben a Szolnok továbbjutott a Sopron ellen, a Falco–Szeged ággal szemben tehát az „Olaj” vár még ellenfélre, hogy majd Debrecenben léphessenek pályára!?

Barna Marci

Alba: Vojvoda 13, Curry 4, Lukács 17/9, Davis 15/3, Csorvási 11, csere: Hearst 20/3, Gillon 2, Balsay -, Omenaka 8. Vezetőedző: Forray Gábor

DEAC: Moody 1, Polyák 6/6, Drenovac 37/15, Hines 14/6, Tóth 7, csere: Moore 12/12, Guyton 17/9, Somogyi 1, Molnár 2. Vezetőedző: Kovács Adrián

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.