Debrecen ifjú bajnokai

Neuwirth Bence a "nagyok" között is megállja a helyét  Fotó: DEAC Kosárlabda Akadémia

Már a rájátszásban egyértelmű volt, hogy a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as legénysége méltán pályázhat a bajnoki címre. Április 29-én, szombaton délután pedig beteljesültek az álmok. Az Oláh Gábor utcán rendezett, csütörtöktől zajló nyolcasdöntő végén a fekete-fehérek aratták le a babérokat: 2023 bajnoka a DEAC U20.

A Debreceni Egyetem kosárlabdázó utánpótlásában igen nagy izgalmak közepette vágtak neki a csapatok a maguk bajnokságában a szezon hajrájának. Mint arról már korábban is esett szó, az U23, az U20, az U18 és az U16 is méltán harcolt ki magának előkelő helyezést a tabellán, akár döntős indulást. Az U23 (és a jelenleg legaktuálisabb U20) legénységében pedig számos ismerőssel is találkozhatunk azok közül, akik rendre pályára lépnek a magyar férfi élvonalban is, az A-csoportos mérkőzéseken. Ezúttal az U20-as csapatra hárult a cívisváros kosárközönségének féltő, ugyanakkor izgatott és elszánt tekintete. Április 27-én ugyanis Neuwirth Bencéék elkezdték döntős szereplésüket. A Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság hazai pályán rendezett fináléjában először az NKA Pécs próbálta az egyetemiek útját állni, ám a címvédő mecsekalji alakulat jelentette akadályt lazán, 81-61-es diadallal vette Darko Ivanovics és Nemes Péter gárdája. A negyeddöntőben a legnagyobbak közt sem ismeretlen Kenéz Csaba 22 pontot szerzett, míg az ifjú bedobó Neuwirth 18/15-ös mutatóval zárt.

Az elődöntőben fővárosi csapat lépett a színre a Debrecen ellenfeleként, a Budapesti Honvéddal néztek farkasszemet a DEAC ifjai. Az A-csoportban már ugyancsak bemutatkozott magasember Kovács Ákos és Neuwirth Bence vezérletével 71-64-es győzelem született, amellyel a DEAC U20 kvalifikálta magát az aranymeccsre. A kispad ezúttal Ságodi, Várszegi, Hegedüs és Fekete révén egészen impozáns 19 ponttal járult hozzá a győzelemhez, ezen belül kettő rendkívül fontos hárompontossal. Majd elérkezett a szombat délután, a döntőnap, amellyel az U20-asok történelmet írhattak. Az ellenfél kiléte egészen ironikus volt, hiszen a csapat a Sopron KC gárdájával csapott össze. Ez csupán azért volt érdekes, mert a legnagyobbak, tehát az A-csoportos élvonalbeli alakulat játékosai az 5. helyért ugyancsak az alpokaljiakkal néznek majd szembe.

A korosztályos döntő egészen meggyőző erődemonstrációval indult, hiszen Neuwirth és Kovács összjátéka után utóbbi hatalmasat zsákolt, mintegy megadva az alaphangot a találkozónak. A meccs hajrájára a hazaiak már magabiztos előnyt is ki tudtak alakítani, de a Sopron szívós volt és 63-63-nál hosszabbításra kényszerítették vendéglátóikat. A ráadás öt perc elején még vezetni is tudtak a vendégek, egy faulttal együtt sikerült triplát követően, azonban az egyetemiek nem estek szét, újra igyekeztek minden kérdést lezárni. Sikerült, egyetlen percen belül már biztos volt a vége. Az eredményjelzőn 78-70 állt. Megszólalt a duda, a trófea pedig a DEAC Kosárlabda Akadémia U20 kezében emelkedett a magasba. A DEAC Kosárlabda Akadémia különdíját Hegedüs Brúnó hódította el, a döntő legjobb védőjátékosa Hőgye Patrik lett, a Hajdú-Bihar Megyei Kosárlabda Szövetség különdíját Becsky István Neuwirth Bencének adta át, a torna legjobb ötösébe pedig Kovács Ákos és Kenéz Csaba is bekerült.

A bajnokok névsora: Bankó Martin, Czermann Patrik, Fekete Csongor, Hegedüs Brúnó, Hibján Máté, Hőgye Patrik, Kenéz Csaba, Kovács Ákos, Magyari Kristóf, Neuwirth Bence, Ságodi Róbert, Tóth László, Turán Simon, Varga Sándor, Várszegi Ádám.

Az aranyérmes mester-szakvezetők pedig Darko Ivanovics, Nemes Péter és Berényi Sándor.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.