A DEAC-történelem kovácsai

Kovács Adriánék sporttörténelmet írtak  Fotó: bb1.hu

A Debreceni Egyetem Kovács Adrián-vezette kosarasai még a klubtörténelmet is igazán stílusosan írják. A bajnokságban a magyar kosárlabdasport egyik legnagyobb fellegvára, Körmend ellen kétszer is vereséget szenvednek, összesen öt hosszabbítás után. A Magyar Kupa elődöntőjében aztán Polyák Lászlóék jönnek, látnak és egy kosár híján harminccal győznek a piros-feketék ellen.

Még Berényi Sándor ült vezetőedzőként a kispadon, amikor a 2019-es kupasorozat kisdöntőjét megnyerte a DEAC és bronzéremmel tért haza a megmérettetésről. Egy évvel később épp az a nyolcasdöntő maradt el, amelyet Debrecenben vívhattak volna a fekete-fehérek. Dacolva a sorssal és mit sem törődve az idegen környezettel, újabb egy évre rá, 2021-ben, immár Kovács Adriánnal a vezérszerepben, Budapesten a Szegedet és a Körmendet legyőzve az aranyéremért szállnak harcba Stefan Moodyék. Igen! Semmi tévedés! A Debreceni Egyetem alakulata 28 ponttal kiütötte a magyar kosárlabda egyik legnagyobb múltú gárdáját, a hétszeres kupagyőztes vasi alakulatot. Ennek eredményeképp pedig Somogyi Ádámék a másik Vas-megyei csapattal, az aktuális bajnoki címvédő Szombathellyel találkoznak, s csapnak össze, hogy eldöntsék, kinek jár a legfényesebben ragyogó medál és a trófea.

Érdekesség, hogy a DEAC–Körmend rangadó kommentszekciójában záporoztak a hozzászólások. Ki így, ki úgy ítélte meg a helyzetet. Volt, aki nehezményezte az MTE zavart játékát, egyesek magasztalták a Kovács-csapatot, de akadt olyan gondolat is, amely egyenesen nagyképűnek nevezte a debrecenieket, arra hivatkozva, hogy már a félidőben ünnepelték az egyébként tükörsima meccsállást. Aztán lehengerlő kosárlabdával kiharcolt, a magabiztos győzelem után ünnepelték a végeredményt is, amely döntőt ért.

Cívisvárosiként persze személy szerint a fekete-fehéreket tartom mindenekfelett esélyesnek. A diadal pedig annál szebb lenne, hogy az aranymeccset épp április 11-én, Debrecen város napján rendezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem impozáns csarnokában, a Ludovika Arénában.  

A történelmet már megírták a fiúk. Az aranyérem pedig ráadásként meg is koronázhatja az eddigi sikereket. Zárszóként álljon itt néhány szó Kovács Adrián vezetőedző nyilatkozatából, mintegy az elődöntő levezetéseként és a döntőre hangolódásképp:

„Ez a városnak és a klubnak is fontos siker volt. Történelmet akartunk ma írni, sikerült. Kíváló kosárlabdát játszottunk…Most regenerálódni kell, küzdünk a klubért, a városért.”

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.