DEAC – Falco: a nagy hal megette az ügyetlen kisebbet

Kavarodás a földön - a szurkolók másképp látták ezt az esetet, mint a játékvezetők  Fotó: DEAC kosárlabda

A Debreceni egyetem férfi kosarasai a 22 mérkőzés óta veretlen címvédő Falco KC együttesét látták vendégül szombat este. Kovács Adrián legénységének szinte semmi sem sikerült a meccs elején. A nagy lendülettel, szervezettebben végigjátszott második félidő ellenére is a vasi gárda győzött 73-88 arányban.

Kiváló hangulatban kezdődött a forduló egyik rangadója, de a hazai publikum lelkesedése hamar alábbhagyott, sőt, döbbenet lett úrrá a fekete-fehér srácok szétszórt, pontatlan játéka láttán. A szombathelyi védelem remekül teljesítette feladatát és teljesen sikerült kikapcsolniuk az elmúlt meccseken brillírozva bemutatkozó Moodyt, de egykori játékosuknak, Borisovnak sem hagytak sok életteret, így a DEAC az esetek túlnyomó részében kifejezetten nehéz dobásokra kényszerült. A lehetőségek így is adottak lettek volna, hiszen betörésekkel sikerült a Falco palánkja alá férkőzni. Itt azonban csak az újabb probléma jelentkezett, hiszen a lepattanójáték rendre eredménytelen volt hazai részről. Az első felvonás végére mindössze 8 pontot sikerült összegyűjteni a Benke Szilárd vezette vendégek 20 pontjával szemben.

Úgy tűnt, már az elején eldőlt minden, a hidegzuhany pedig folytatódott. Bognár Kristóf igyekezett menteni a helyzetet, de a gyűrű alatt mutatott teljesítmény továbbra is gyenge volt. Tóth Ádám több alkalommal is helyzetbe hozta magát, de hátrafelé elengedett próbálkozásai lecsorogtak a kosárról. A nagyszünetben 28-45 állt az eredményjelzőn.

A harmadik negyedre egy láthatóan feltüzelt DEAC lépett ki a pályára, és Borisov révén már a 10 pontos különbségen is sikerült belülre lépni, de Filipovity és Perl vezérletével visszavette domináns szerepét a Falco. A záró szakaszra Moody is jobban tudott érvényesülni és triplákkal zárkóztatta csapatát, de a Bajnokok Ligája-résztvevő szombathelyi alakulat az utolsó percekre extrán felszívta magát és  megvédte veretlenségét. A végeredmény: 73-88.

Már a találkozó korai szakaszában szembetűnő volt a Falco áttörhetetlen védelme és a szinte fojtó emberfogásuk, amivel semlegesítették a Debrecen legjobb dobóit. Ezzel szemben a DEAC második félidei játéka is figyelemre méltó. A labdajáratással Borisovot rendszeresen üresre tudták játszani, ezzel megteremtve a tiszta dobóhelyzetet. A Debreceni Egyetem részéről egyértelmű sötét foltja az estének a pocsék lepattanózás, amely bizonyos helyzetekben már-már tragikomikus szinteket súrolt – Perl Zoltánék egymás után négyszer tudták visszatenni a lecsorgót anélkül, hogy érdemben bárki is a labda útját állta volna. Sajnos még egy összetevőjét ki lehet emelni Kovács Adrián tanítványainak kosárlabdájából, ugyanis Tóth Ádám agilis, de rendkívül pontatlan és kapkodó, festéken belüli mozgásából születő hibák többségben voltak a kosarakat érő dobásainál. Összességében a rangadót mégis egy óriási pozitívum – a sportszerűség példája - koronázta meg, hiszen a szombathelyi játékosok vendéglátóikkal együtt pacsiztak a hazai közönséggel. 

Polyák Lászlóék öt győzelemmel és öt vereséggel a tabella nyolcadik helyéről várják a folytatást. Legközelebb pénteken Debrecenben lépnek porondra az eddig győzelem nélkül álló Jászberény csapata ellen.

Barna Marci

DEAC - FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 73- 88 (8-20, 20-25, 25-20, 20-23)

DEAC: MOODY 13/9, MANIGAT 11/9, BORISZOV 14/9, Bognár 9/3, Tóth Á. 8

Csere: Armwood 3, Polyák 8/3, Omenaka -, Harrison 7.

Edző: Kovács Adrián

FALCO: Curry 8, Váradi 5, BENKE 17/6, Krivacsevics -, Reddic 5

Csere: PERL 15, Hooker 7/3,  FILIPOVITY 25/12, Devaughn 6, Lake -.

Edző: Gasper Okorn

Kovács Adrián: – Nem szabad így kezdenünk egy mérkőzést, ez nem csak a Falco ellen, de senki ellen sem fér bele. A csapat nagyot küzdött, a fordulás után sikerült extra energiákat felvinnünk a pályára, és közelebb kerülnünk. A felzárkózás sok energiát kivett belőlünk, és a kulcsjátékosaink elfáradtak a végére, így megérdemelten nyertek a vendégek.

Gasper Okorn: – Fontos volt a kezdés, sikerült limitálnunk a DEAC jó dobóit, és nehéz dobásokra kényszerítenünk őket. Annak nem örülök, hogy a 26 pontos előnyünket nem sikerült tartanunk, de a legfontosabb pillanatokban jó döntéseket hoztunk, és magabiztosan nyertünk. Nagyon értékes győzelem ez, azt gondolom, hogy nem sok csapat fog idén győzelemmel távozni Debrecenből.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.