A Campus és a nagyszínpad-jelenség

Járai Márk  Fotó: Campus Fesztivál Official

Befejeződött a Campus Fesztivál 2021-es menete. Egy év kényszerpihenő után már mindenki izgatottan várta, mikor tombolhat újra kedvenc előadója számaira, a hőn áhított nap pedig megjött. Olyannyira, hogy alig néhány órának tűnt és máris elmúlt, immár csupán emlék. Számos új ismeretség, lehetőség és pláne tapasztalat azonban tovább él.

Nem, nem a Campuson bejelentett új, hamarosan megjelenő, slágergyanús dalokról van szó. Hanem egy élményről, ami inkább tapasztalat, sőt, érdekes tanulság. Ráadásul kimondottan pozitívum volt látni és tudni azt, hogy egy-egy olyan előadó mögött, aki a színpadon szinte együtt tombol a rajongótáborral és mindenki együtt él a showval, mennyire szerény és emberi jellemvonások lakoznak. Ezzel pedig társul egy különös jelenség, ami már inkább a közönséget érinti. Hívjuk csak úgy, hogy nagyszínpad-jelenség. A Halott Pénz a fesztivál csütörtöki napján lépett fel a terület elsőszámú pódiumán, a MOL Nagyszínpadon. Előtte azonban, rögtön az első nap éjjelén Járai Márk, az együttes ikonikus hangú énekese önálló bárkoncerttel is fogadta kedvelőit, ez egy romantikusabb hangulatú kis szegletben, az Egyetem téri színpad deszkáin történt. Nagyjából párszázan gyűltek össze, hogy Márk lírai, gitárkísérettel előadott dalait meghallgassák. A koncert végetért, Márk pedig fiatal szíve után ment és elvegyült a tömegben, elfogyasztott egy frissítőt és végigjárta a Campust. Megdöbbentő volt látni, hogy mindössze néhány fiatal szaladt oda hozzá, hogy széles mosollyal üdvözölje kedvenc énekesét. Igen. Járai Márkról beszélünk, akit az ország csak úgy ismer, hogy a slágergyáros pécsi zenészduó egyik tagja, Marsalkó Dávid hű zenésztársa.

Másnap pedig igazi „másnap” köszöntött ránk a fesztiválon belül és kívül. Most azonban maradjunk annál, ami bent történt. A rendezvény második felvonásán már a Halott Pénz is szerepelt. A szerény és alázatos Márk egyszerűen végigsétált gitárjával a hátán a teljes téren. Újfent nem rajongták körül. No, de amikor kiállt a színpadra…a többezres publikum ugrált, tombolt, énekelt. Annak a srácnak, akivel előző este vagy néhány órával ezelőtt, délután bárkinek alkalma lett volna egy közös fotót készíteni. Mégis, csupán a legnagyobb pódium hozta el azt a kitörő eufóriát, ami egyébként joggal megilleti Járai Márkot és a Halott Pénzt kimagasló minőségű és igényességű alkotásaik miatt. Érdekes. Ugyanaz a sztár, zenész, srác a tömegben, testközelből, aki a színpadon áll és énekli: én ott leszek, mikor feladnád…

Valóban ott volt. Az elsöprő sikert mégis a nagyszínpad hozta el. Azt hiszem, ez egy újfajta és rendkívül érdekes jelenség a popszakma művész-rajongó kapcsolatát érintő szegmensében. Egy kérdést pedig nyitva kell hagyni és várni egy évet, hogy tovább érjen ez a jelenség: a rajongó csupán a színpadon őrül meg kedvencéért, vagy minden körülmények közt él a találkozás lehetőségével? A kérdés adott, egy pedig biztos – előbb-utóbb mindenképpen megőrül a közönség.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.