Tömeges „ufók”, avagy a hétköznapi jelenség

Látványos és veszélytelen  Fotó: Android Portál

A napokban a Debrecenhez köthető közösségi média-csoportokat ellepték a posztok, amelyek ufóészleléseket próbáltak bizonygatni, több-kevesebb sikerrel. Noha sokak számára valóban szokatlan lehet az ominózus jelenség, valójában teljesen ártalmatlan.

A tény alighanem köztudott, hogy a Tesla autóipari céghez köthető mágnás, Elon Musk az űrkutatásba is javában belevetette magát már jó pár esztendővel ezelőtt, SpaceX nevű vállalatával. Ennek projektjeként született meg 2015-ben az úgynevezett Starlink ötlete, amely egy egész műholdprojektet vagy másképpen szólva műholdcsoport ötletét foglalta magába. Mindez egy esztendővel később Musk internetszolgáltatási engedélykéréseivel bővült, amelynek a Starlink adta volna a tervek alapján az első számú gyökerét. A projekt elméleti része 2019-ben érett gyakorlattá, amikor is a Falcon 9 névre keresztelt rakéta sikeresen felszállította az űrbe az első 60 műholdat, amely projekt aztán 120-al, majd még több szatellittel bővült. Így jelenleg 242 Starlink műhold követi egymást, ezeken kívül több mint 5000 ilyen egység kering a föld körül.

Ezúttal azonban a kisebbik számmal kell foglalkozunk. A legnagyobb Starlink-egységek ugyanis jóval különlegesebbek mint a kisebb jeladó- és vevő műholdak. A Starlink elsődleges szatellitjei egy-egy sorban követik egymást, szabályos távolságban, akár 20-30-an is. Egészen egyedülálló vizuális élményt nyújtanak, hiszen, amíg egy klasszikus műholdat vagy épp az ISS-t látjuk, épp annyit kapunk, mintha egy csillag vándorolna tova. A Starlink azonban egy egész műholdsorozatot vonultat fel, amely „szériát” többen is ufóként aposztrofáltak a közelmúltban. A valóság mégis az, hogy, noha a csillagászok munkáját jelentősen zavarják ezek az űrjárgányok, mégis teljesen ártalmatlanok, és semmiféle Föld elleni támadásra nem készülnek, még annyira sem leigázni a bolygót. Pusztán internet- és egyéb jelsugárzó, adó-vevő műholdakról van szó. Mindezeket különböző honlapokon lehet követni, és konkrétan Debrecen fölött hellyel-közzel egy-kétnaponta láthatók teljes valójukban.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.