Kitüntetett egyetem

Novák Katalin köztársasági elnök és Arnóczki Tímea  Fotó: DE

A Debreceni Egyetem méltán öregbíti a cívisváros nevét az országban, valamint Magyarország nevét nemzetközi viszonylatban. A cívisváros felsőoktatásában zajló képzés, illetve kulturális és sportélet hosszú esztendőkre megalapozott minősége és színvonala számos díjat is érdemelt a közelmúltban.

Ami a személyes kitüntetéseket illeti, állíthatjuk, nem csupán a díjat kiérdemlő személye, hanem munkája, illetve az egész egyetem egysége és működése vezetett odáig, hogy az az adott díj, kitüntetés eljusson jogos tulajdonosához. Így volt ez a vármegyei Prima-díjak esetében is. A Debreceni Egyetem gyakorlatilag tarolt a Csokonai Fórumban tartott gálán, ám a nemzetközi színvonalú egyetemi életet garantáló intézmény néhány nappal később a köztársasági elnök figyelmét is felkeltette – teljesen megérdemelten.

A Prima-díjak esetében a magyar oktatás és köznevelés kategóriában Prof. Dr. Bács Zoltán, a DE kancellárja vehetett át jogos kitüntetést a régióban végzett tudományos élet, sportélet, kulturális élet előbbre jutásáért, minőségéért végzett munkájáért.

Ha pedig már sport, az egyetem bővelkedik sportlehetőségekben, sikerekben, ennek gyümölcseként a sport kategóriában Battai Sugár Katinka, a DEAC kétszeres világbajnok kardvívója kapott Prima-díjat. A gála különdíjasa magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Debreceni Campus Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Miklósvölgyi Péter lett. Nevéről a legtöbbeknek a Campus Fesztivál ugorhat be elsősorban – nem véletlenül. A régió legnagyobb könnyűzenei fesztiválja ugyanis az elmúlt esztendőkben évről-évre bőven százezer fölötti látogatószámmal büszkélkedhetett, idén megközelítve a százhúszezret. Nem beszélve a világsztár fellépőkről, valamint az egyre bővülő kínálati palettáról.

Alig telt el néhány nap, az ország újra a Debreceni Egyetemre figyelt, többek között Novák Katalin államfő jóvoltából is. A matematikus Arnóczki Tímea nem hétköznapi hallgatója volt az egyetemünknek. A középiskolától a doktori cím átvételéig ugyanis valamennyi tanulmányi eredménye kitűnő volt, ennek apropóján pedig a köztársasági elnöktől is kitüntetést vehetett át. Ez alkalomból pedig megkapta doktori kinevezését is, nem is akármilyen körülmények között: Szilvássy Zoltán rektor Novák Katalin jelenlétében avatta a fiatal tudóst kitüntetéses doktorrá.

A Debreceni Egyetem vezetése és polgársága tehát töretlenül hisz abban, hogy a közös munka, a tudományos élet, az oktatás, a sport, a művelődés, a kultúra nem működhet egymás nélkül. Egy ilyen, megannyi kitüntetéssel is rendre elismert élettérnek, életnek pedig nemzetközileg is elismert, egyedülálló színvonalú táptalajt ad a cívisváros felsőoktatási intézménye szemeszterről-szemeszterre, évről-évre.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.