Együtt-PM: eddig tartott a látszólagos gazdasági csoda

Budapest, 2014. július 2., szerda (MTI) – Az Együtt-PM véleménye szerint eddig tartott a látszólagos gazdasági csoda, kezd kipukkadni a Fidesz propagandalufija - reagált szerdán a szövetség gazdaságpolitikusa arra a hírre, hogy Magyarország ellen újraindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

 

    Pápa Levente azt mondta, az Európai Bizottság arra a megállapításra jutott, hogy az ország több évi egyhelyben toporgás után eljutott ugyanarra a pontra, ahonnan elindult és az egyensúly tartásához újabb megszorítások kellenek. Nem történt meg a növekedési fordulat, az idei gazdasági növekedés csak egyszeri, az „állam által okozott gazdasági stimulusoknak” köszönhető. Ahogy ezek elmúlnak, újra vissza fog esni a növekedés és tartósan egy stagnáláshoz közeli, alacsony növekedési pálya tartható. Emellett nem csökken, hanem úgy látszik, hogy növekedni is fog az államadósság – folytatta.   Megjegyezte, a hétfői forintgyengülés valószínűleg arra utal, hogy a befektetők is kezdenek ébredezni. Véleménye szerint a devizahitelesekért hozott programok ellenére az látszik, hogy gyengülő forinton keresztül folyamatosan veszteséget és „egyre több kárt okoz” a devizában eladósodottaknak.

    Az Együtt-PM elképzelései egybevágnak a bizottság javaslataival, amelyek szerint kiszámítható, befektetőbarát üzleti környezetre van szükség, miközben az alacsonyabb jövedelműek adóterheit jelentősen csökkenteni kellene egy foglalkoztatási fordulat érdekében – közölte.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményére reagálva, amelyik szerint 2014 végén az adósságráta - a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartásával és a 3 százalékos gazdasági növekedéssel - továbbra is csökkenő pályán marad azt mondta: ez szakmailag nem korrekt, ez „nem igaz megállapítás”. Hangsúlyozta, ez a forint árfolyamán is múlik, mert a magyar államadósság több negyven százaléka devizában van. Ha „elszáll" a forintárfolyam, akkor nem lesz igaz ez a megállapítás.

    Az Európai Bizottság keddi közleményében azt állapította meg, hogy Magyarországnak valószínűleg további pénzügyi konszolidációs erőfeszítést kell tennie azért, hogy a kívánatos ütemben folytatódjon az eladósodottság csökkentése, és ezáltal elkerülhető legyen a túlzottdeficit-eljárás ismételt megindítása jövő tavasszal. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szakértői ugyanakkor üdvözölték a magyar makrogazdasági helyzetnek az utóbbi időben tapasztalt javulását.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.