Válogatott cívis-sikerek

Vámos Petra is bizonyított válogatottként

Tény, hogy hazánk fővárosa, Budapest rendelkezik a legnagyobb merítési lehetőséggel az élsportolók utánpótlását illetően. A debreceniek azonban erre igyekeznek egyre intenzívebben rácáfolni.

A női kézilabdázók Portugália elleni meccsén már a DVSC Schaeffler adta a válogatottnak a legtöbb játékost a hazai klubok közül, a lányok pedig Szlovákia ellen is értékes teljesítményt nyújtottak.

A „lesajnált vidék” – mondhatnánk a Budapesten kívüli városok klubjaira – némi iróniával, közhelyesen. Persze, szó se róla, a fővárost sem illik leírni, sőt. Mégiscsak kis hazánk elsőszámú közéleti és kulturális központja. Azonban a sztereotipikus ideológiákkal ellenben korántsem biztos, hogy nem veheti fel vele a versenyt egyetlen olyan csapat sem, amely esetleg jóval távolabb esik a szűk kétmillió lakosú fővárostól. A csaknem tizedakkora Debrecenről van most szó. A DVSC Schaeffler négy játékost küldött a magyar válogatott Portugália elleni győztes, majd a Szlovákia ellen esedékes, ugyancsak magyar-diadallal végződött Eb-selejtezőkre. A két ifjú beálló, Tóvizi Petra és az olimpiát is megjárt Bordás Réka, a szemtelenül fiatalon kimagasló teljesítménnyel büszkélkedő, olimpiai játékos Vámos Petra és a frissen Debrecenbe igazolt átlövő, Planéta Szimonetta is magára ölthette a nemzeti színű mezt. A Vámos-lányok ifjabbik tagja, Míra a juniorválogatott keret tagjaként készül. A légiósok közül pedig Karina Jezsikava a fehérorosz nemzeti alakulatba kapott meghívót. S, ha már így alakult, a világklasszisokat felsorakoztató Hollandia világbajnok csapatának hat gólt lőtt.

Azonban nem csupán a gólok miatt voltak emlékezetesek a Loki-érdekeltségű válogatott-összecsapások. Ugyanis jubileumot is ünnepelhetett két piros-fehér játékos. A Magyarország – Portugália megmérettetés volt Planéta Szimonetta 50. mérkőzése címeres mezben, míg Tóvizi Petra 25. alkalommal lépett pályára Magyarország zászlaja alatt. A cívisváros számára is igen különleges magyar mérkőzésen elismerésükhöz méltóképp szerepeltek a debreceni lányok. Tóvizi, Vámos és Planéta összesen 5 góllal járult hozzá ahhoz, hogy a frissen kinevezett Golovin Vlagyimirral az élen 34 - 24 arányban legyőzze Magyarország Portugália nemzeti válogatottját. Négy nappal később, vasárnap este pedig a felvidéki Nagytapolcsányban léptek pályára. Az érdi meccsel ellenben, itt már jóval komolyabb erőket kellett mozgósítani a magyar hölgyeknek. A Golovin-tanítványok két ifjú tagja, Kácsor Gréta és Vámos Petra higgadtak maradtak, s góljaikkal szerzett előnyét már megtartotta a válogatott. A debreceniek közül ezúttal a kezdőként pályára lépő Vámos ötször volt eredményes, Bordás egyszer, Tóvizi Petra pedig csereként beszállva azonnal gólt szerzett.

Komoly debreceni közreműködéssel tette meg tehát a magyar válogatott az újabb nagy lépést afelé, hogy megmérettethessen a 2022-es kontinensviadalon.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.