Választás 2014 - Fidesz: önfenntartó börtönöket!

Budapest, 2014. március 21., péntek (MTI) - Egyre közelebb kerül a büntetés-végrehajtás (bv) ahhoz, hogy önfenntartóvá váljanak a börtönök - mondta a Fidesz szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert a kormányoldal elmúlt négyéves bv-politikáját értékelve kijelentette: céljuk, hogy minden elítélt dolgozzon börtönévei alatt, ami jól halad, hiszen mára ez az arány már 73 százalék. Hozzáfűzte, hogy az elítéltek részt vesznek a közmunkaprogramban, és dolgoztak például a tavalyi dunai árvíz idején is.

A kormányzat azt is el akarja érni - folytatta -, hogy a börtönök önfenntartók legyenek, vagyis a rabok termeljék meg teljesen fogva tartásuk költségeit. Mint mondta, ennek megvalósítása is egyre jobban áll, hiszen a fogvatartottak élelmiszerellátásának 90 százalékát ma már a büntetés-végrehajtásnál megtermelt élelmiszerek fedezik, és az egyenruhát és a bútorokat is maguk állítják elő.

A bv területén elért eredmények közé sorolta, hogy folyamatosan bővítik a börtönök férőhelyeinek számát, és újranyitottak korábban bezárt intézményeket. Megemlítette emellett, hogy egyre többen szereznek valamilyen iskolai végzettséget a börtönökben, növelve ezzel társadalmi visszailleszkedésük esélyét.

A Fidesz büntetőpolitikájának lényege úgy szól: a bűnözőknek börtönben a helyük - közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy ennek érdekében fogadták el Európa legszigorúbb büntető törvénykönyvét, és alkottak új bv-kódexet, továbbá bevezették a „három csapást”, megerősítették a nyomozóhatóságokat, és igazságszolgáltatási reformot hajtottak végre a gyorsabb és hatékonyabb bírósági ítélkezésért. Ma már az alaptörvény is rögzíti, hogy Magyarországon igenis helye van a teljes életfogytiglannak szándékos és erőszakos bűncselekmények esetében - jegyezte meg.

Zsigó Róbert hangsúlyozta továbbá, hogy ma háromezerrel több bűnöző van rács mögött, mint a kormányváltás előtt.

Összegzése szerint „Magyarország jobban teljesít a büntetés-végrehajtásban” is.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.