Választás 2014 - Csalást gyanítanak

Budapest, 2014. április 2., szerda (MTI) - Az ellenzéki szövetség szerint választási csalás gyanúját veti fel, hogy több billegő választókerületben is nőtt a szavazópolgárok száma az elmúlt két hónapban.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: miközben két hónap alatt 40 ezerrel csökkent a szavazópolgárok száma, a „voksturisták” - vagyis a másik lakcímre bejelentkezők - miatt 12 választókerületben többen szerepelnek a névjegyzékben.

Ezek zömében budapesti, kétesélyesnek számító körzetek, a fővárosi 2-es választókerületben (a XI. kerületben) például február eleje és március vége között 988-cal nőtt a bejelentettek száma - fűzte hozzá, azzal együtt, hogy ez demográfiai okokkal nem magyarázható.

A politikus azt mondta: valószínű, hogy az átjelentkezéseket a Fidesz szervezi azért, hogy „last minute szavazókkal” a maga irányába döntse el a billegő körzeteket.

Említett egy szintén visszaélést sejtető példát: a kisvárdai járásban fekvő Tornyospálca egyik átlagos házába több mint száz ember van bejelentve állandó lakosként a választói névjegyzék szerint. Emiatt a baloldali ellenzék helyi jelöltje a hatóságokhoz fordul.

Karácsony Gergely közölte: a szóban forgó választókerületekben aktivistáik ott lesznek az okmányirodák előtt, és nyomon követik, hogy hányan vesznek át lakcímkártyát akár a választás napján.

Bárándy Gergely MSZP-s képviselő arról beszélt: nemcsak választási csalásról, hanem bűncselekményről van szó, hiszen a fiktív lakcímre bejelentkezés közokirat-hamisítás.

Erre hivatkozva az ellenzéki szövetség a megyei kormányhivatal-vezetőkhöz fordul, azt kérve, az okmányirodákban mindenkit tájékoztassanak erről, aki a választásokig másik lakcímre jelentkezik be.

A szocialista politikus szerint az „Orbán-kormány azért, hogy a billegő körzeteket megnyerje, buszoztat, fiktív lakcímeket kreál”, és becsületes embereket tesz cinkossá egy bűncselekményben. Mint mondta, egy ilyen ügyben a fiktív lakcímre bejelentkező a tettes, a lakást papíron rendelkezésre bocsátó a bűnsegéd, aki pedig ezt szervezi, a felbujtó.

Arra a kérdésre, mi igazolja, hogy a bejelentkezések mögött a Fidesz áll, Karácsony Gergely úgy felelt: a visszaélésre lehetőséget adó szabályozást a jelenlegi kormánytöbbség hozta, a kormányhivatalok vezetőit is ők nevezték ki, és az említett választókerületek is olyanok, amelyeket „a Fidesz nagy valószínűséggel tisztességes módon nem tudna megnyerni”.

Bárándy Gergely azt hozta példaként, hogy Zuglóban nagyjából 700-zal többen akarnak szavazni, mint ahányan két hónappal ezelőtt a névjegyzékben voltak, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén nagyjából ugyanennyivel kevesebben. A szabolcsi város polgármestere, Lipők Sándor pedig a zuglói jelölt, Papcsák Ferenc kampányfőnöke - közölte.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.