Választás 2014 - Bajnai Gordon: a kormány letett a rezsicsökkentésről

 Miskolc, 2014. február 11., kedd (MTI) - Bajnai Gordon szerint a sokat emlegetett rezsicsökkentés, "rezsiátverés" tekintetében Magyarország rosszabbul áll, miután hétfőn a köztársasági elnök aláírta a paksi erőműről, a bővítéséről szóló törvényt. Ezzel a kormány végleg letett a rezsicsökkentésről - mondta a volt miniszterelnök miskolci sajtótájékoztatóján kedden.

 

    Az Együtt-PM vezetője úgy fogalmazott: már kormánypárti politikusok is elismerik, hogy a paksi új blokkokból kikerülő áram ára kétszer annyi lesz majd, mint ma. A paksi beruházás olyan sokba kerül, hogy az a kétszeresére drágítja az áramot - szögezte le, hozzátéve: a Paks2 azt jelenti, hogy "Paks kétszer drágább".

    Áder János köztársasági elnök megtehette volna, hogy nem írja alá a törvényt - jelentette ki az ellenzéki politikus. Bár "hosszas magyarázkodásban" azt közölte, nem volt módja népszavazást kiírni az ügyben, mert ez nemzetközi szerződés, "ez nem így van, mert attól lett ez nemzetközileg érvényes ratifikált szerződés, hogy a köztársasági elnök aláírta az okmányt", ahelyett, hogy jogával élve népszavazást kezdeményezett volna - mondta Bajnai Gordon.   Ha a köztársasági elnök "bátor, mint egy oroszlán", megtehette volna, hogy ő maga áll egy nemzeti kezdeményezés élére, hiszen a hivatala nem arról szól, hogy "Orbán Viktor minden beterjesztését aláírja".

    Magyarországnak van még nyolc-tíz éve arra, hogy döntsön, egyáltalán kell-e neki több energia, atomenergia annál, mint amennyit most használ, ebbe "bőven belefért volna egy népszavazás"  - tette hozzá.   Bajnai Gordon leszögezte: Áder János megtehette volna, hogy visszaküldi megfontolásra a parlamentnek ezt a törvényt, hiszen "nyilvánvalóan a nemzeti érdekeket sérti az, amit név szerint felállva" a Fidesz jelen lévő képviselői megszavaztak. A volt miniszterelnök elgondolkodónak nevezte, hogy ezen a voksoláson nem vett részt sem Orbán Viktor, sem Lázár János, sem Varga Mihály, pedig "ők azok, akik ezt a szerződést tető alá hozták".  A köztársasági elnök felsorakozott azok közé, akik - Magyarország nemzeti érdekével ellentétesen - a Paks2 beruházással Magyarországot hosszú távon eladósítják, jelentősen növelik az államadósságot, hatvan évre odakötik Oroszországhoz az országot, csökkentve ezzel függetlenségét, és ezzel a köztársasági elnök "személyes felelőséget vett a nyakába" - hangoztatta Bajnai Gordon.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.