Választás 2014 - A 106 egyéni képviselői helyért már 746-an indulnak

Budapest, 2014. március 2., vasárnap (MTI) - A 106 egyéni országgyűlési képviselői helyért már 746 hivatalos jelölt indulhat az április 6-ai parlamenti választáson a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap esti adatai szerint, de még további 366 jelölt vár arra, hogy nyilvántartásba vegyék az egyéni választókerületi bizottságok.

 

    Az ajánlások benyújtására a jelölteknek - hétfő délután 4 óráig - már kevesebb mint egy napjuk van, a jelölőszervezetek pedig kedd délután négy óráig állíthatnak országos listát, ha sikerült - legalább kilenc megyében és a fővárosban - 27 egyéni képviselőjelöltet állítaniuk.   A képviselőjelölt-jelölteknek legkevesebb 500 érvényes ajánlást kell leadniuk hétfő délután 4 óráig ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék őket az egyéni választókerületi bizottságok. E testületeknek három napjuk van arra, hogy elvégezzék a leadott ajánlások ellenőrzését. Az NVI vezetője, Pálffy Ilona korábban újságíróknak azt mondta, egy jelölt átlagosan 600-800 ajánlást ad le, és ezek ellenőrzése napi nyolc órát vesz igénybe. A bizottságoknak csütörtök délután négy óráig kell az ellenőrzésekkel végezniük. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a már leadott ajánlások alapján a jelölőszervezetek bejelentsék listaállítási igényüket; ha ugyanis 27 alá csökkenne az egyéni jelöltek száma, a "megelőlegezett" lista kiesik.

    A www.valasztas.hu - folyamatosan frissülő - adatai szerint várhatóan legalább nyolc párt neve szerepel majd a szavazólapon. Az NVI tájékoztatása szerint a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek, a Jobbiknak, az LMP-nek, A Haza Nem Eladó Pártnak, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek és a Magyar Munkáspártnak van legalább 27, nyilvántartásba vett egyéni jelöltje legalább kilenc megyében és a fővárosban, így ők jogosultak országos lista állítására, azaz rájuk lehet majd szavazni a második szavazólapon.

    A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szombatig három pártlistát - a Fidesz-KDNP-ét, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-ét és a Jobbikét - vette nyilvántartásba, valamint a nemzetiségi önkormányzatok közül hatot; a lengyelek, a németek, a ruszinok a szerbek, románok és az örmények országos listáját. E hat nemzetiségnek így várhatóan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választó érvényes szavazatot ad le a nemzetiségek listájára április 6-án.

    A választási bizottságok a Fidesz-KDNP és az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetség jelöltjei közül 106-106-ot vettek nyilvántartásba, ez azt jelenti, hogy az összes választókerületben indul kormánypárti jelölt és a baloldali összefogás jelöltje.  A Jobbiknak 105, az LMP-nek 63, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak 40, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának 35, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 32, a Magyar Munkáspártnak 27 nyilvántartásba vett jelöltje van.

  Az Új Magyarország Pártnak 25, a Seres Mária Szövetségeseinek 23, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak 21, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Pártnak és a Magyarországi Cigánypártnak 20-20, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak 19, az Új Dimenzió Pártnak 14 hivatalos jelöltje van, ám a már bejelentett jelöltjeik alapján (akikről egyelőre nem született döntés) várhatóan ezeknek a pártoknak is sikerült országos listát állítaniuk.  A Magyar Cselekvő Pártnak 13, az Együtt 2014-nek 8, az Összefogás Pártnak 7, az Aquila Pártnak, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak és a Zöldek Pártjának 6-6, a Kisgazdapárt-Magyar Igazság és Élet Pártjának 5 hivatalos jelöltje van az NVI adatai szerint, a többi pártnak ennél kevesebb.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.