Szavalóverseny a magyarság megtartásáért

Petőfi Sándor

Vasárnap délelőtt egy ismerős arcra lettem figyelmes az M5 tv csatorna kulturális beharangozó című műsorában. Kerékgyártó Kálmán, Debrecenben élő és alkotó költő, a Nagybányán alakult, Debrecenben működő Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör elnöke adott rövid interjút a 3. Petőfi Szavalóverseny zsűri elnökeként. A lezajlott rendezvény végeredménye után érdeklődve kerestem meg őt.

- Örömmel konstatáltam, hogy debreceni költőt kértek fel a Koltói 3. Petőfi Szavalóverseny szűrije elnökeként. Hogyan találtak egymásra a szervezőkkel?

– Jövőre lesz tíz éve, hogy Nagybányán megalakítottuk a Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kört, amelynek azóta is szervezője, vezetője vagyok. Alapszabályunk értelmében minden év augusztusában önköltséges alapon 7-10 napot töltünk Románia magyar lakta területein. Így jutottunk el Koltóra is néhány éve, ahol egy kiállításunk alkalmával összetalálkoztunk Bencze Zitával, az Agape Alapítvány alelnökével. Ottlétünk alatt művészi-emberi barátság alakult ki közöttünk. Ő kért fel, hogy elvállalnánk-e a szakmai zsűrizést a szavalóversenyen.

- A „vállalnánk” azt jelenti, hogy más személyt is felkértek zsűrizésre a Maticska-körből?

- Igen, Keresztúri Mária debreceni író-költő is tagja lett a hat tagú zsűrinek.

- Hány fő jelentkezett a versenyre, voltak-e korcsoportok? 

- Negyvenegy versenyző regisztrált három korcsoportban, úgymint „diákok”, „felnőttek”, illetve „szépkorúak”.

- Úgy tudom, hogy Debrecenben rendezték meg az elődöntőket. Hány fő jutott be a döntőbe megyénkből?

- Kilenc versenyző szerezte meg a döntőben való részvétel jogát, de a versenyre csak hatan jöttek el, mivel nem volt anyagi lehetőségük finanszírozni az utat, illetve az esetleges egyéb költségeket.

- Nem próbálkoztak országos vagy helyi támogatást igénybe venni?

- Több civil egyesület is lobbizott érdekünkben, de sajnos süket fülekre találtak a pályázatok, holott megítélésem szerint a határon túli magyarság megtartása éppen kultúránk átörökítésében rejlik. Ráadásul, ennek még politikai színezete sincs.

- Mivel a megyénkből heten képviselték (a zsűrivel együtt kilencen) a várost, miért nem próbálkoztak a Debreceni Polgármesteri Hivataltól, vagy a megyei közgyűléstől anyagi segítséget kérni?

- Erre a kérdésre egyelőre hadd ne adjak választ. 

- Milyen eredménnyel zárult a verseny?

- Az előző évekhez hasonlóan Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírnevét tovább öregbítve a „szépkorúak” kategóriájában Mezősi Levente első, Mezősi Leventéné harmadik, míg a felnőtt kategóriában Balog Jenő bagaméri versenyzők első helyezést ért el a népes mezőnyben. Egyúttal szeretném megköszönni mindenkinek, aki aktívan részt vett a verseny sikereiben. A versenyzőknek, azoknak a vállalkozóknak, akik anyagilag, erkölcsileg is segítették e nemes kezdeményezést. Köszönöm, a Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör valamint a Jövő Boldogsága Támogató és Segítő Egyesület tárgyi felajánlásait, vezetőjük fáradhatatlan szervezési munkáját. Továbbá, köszönöm mindazok segítségét, akik politikai hovatartozás nélkül megértették és átérezték a határon túli magyarság megtartó erejének fontosságát. De a legnagyobb és legőszintébb köszönet Bencze Zitát, az Agape Alapítvány alelnökét illeti, aki időt, fáradságot nem kímélve, szinte anyafarkasként küzd a verseny, a Petőfi-szellem, a magyarság fennmaradásáért.

Dalnoky

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.