Vádat emeltek az Oradour-i náci mészárlás egyik feltételezett elkövetője ellen

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:
    Berlin, 2014. január 8., szerda (MTI) - Vádat emelt szerdán a dortmundi ügyészség az egykori náci párt fegyveres alakulata, a Waffen SS egyik tagja ellen, aki a hatóságok szerint részt vett a nácik legsúlyosabb franciaországi vérengzésében, a Oradour-sur-Glane-i mészárlásban.

    

A 88 éves kölni férfit 25 emberen, bűnszövetségben elkövetett emberöléssel és gyilkosságban bűnrészességgel vádolták meg. Kihallgatásán elismerte, hogy az SS Der Führer nevű páncélgránátos hadosztályának géppuskalövészeként 1944. június 10-én a közép-franciaországi faluban tartózkodott, de tagadta, hogy részt vett a tömeggyilkosságban - közölte az ügyészség. A nyugdíjas férfi akkor 19 éves volt, ezért a kölni bíróság fiatalkorúak ügyében eljáró tanácsának kell döntenie a per elindításáról.  A vádirat szerint a vádlott századának tagjaival együttműködve egy pajtába terelt 25 férfit, majd egy géppuskalövész társával tüzet nyitott rájuk. Ezután az épületet felgyújtották. Később a meg nem nevezett vádlott a falu templománál működött közre a mészárlásban. A templomba több száz nőt és gyereket zártak be, majd az ablakokon át automata fegyverekkel tüzet nyitottak és kézigránátokat dobtak be, végül felgyújtották a templomot. A vádirat szerint a férfi a templom környékének lezárásában, vagy az épület felégetéséhez használt anyagok szállításában segédkezett.

      Az Oradour-sur-Glane-i mészárlással a nácik célja az volt, hogy megtorolják egy zászlóaljparancsnok feltételezett elrablását és elrettentsék a lakosságot az ellenállók támogatásától. Az SS-katonák 624 embert öltek meg, köztük 254 nőt és 207 gyereket. A faluban hatan maradtak életben.MTI 2014. január 8., szerda 21:39
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.