Vadállatok a városban

Őzek a város szélén

Pontosabb vadon élő állatok belterületi előfordulásáról beszélni, ugyanis az igazi nagy vadak, mint a tigris, majom, medve házak közötti bóklászása csak az állatkertből szökésük esetén valószínűsíthető, de egy-egy farkas vagy hiúz feltűnése is komoly meglepetést keltene, mivelhogy hazánkban mindössze néhány példányt figyeltek meg, tartanak nyílván.

Vadon élő állatok belátogatnak a városba. A nyest, mókus megszokott látvány a Nagyerdő környékén élőknek. Kertségi gazdák ravaszdiak tyúklopásaira panaszkodnak. Hajnalonként őzikék kérődznek az erdőszéleken.

Apropó, őzek! Hovatovább háziállatokká lesznek. Kedvességük, szelídségük okán az emberek szívesen fogadják be. A Bükk fennsíkon, a csurgói erdészháznál mindig nevelődik egy-két magára hagyott gida. A Borsod megyei Perkupa egyik portáján is békésen legelészett egy példány. Az őz könnyen háziasítható. Ha az anya a gidáján idegen szagot érez, legyen az embertől vagy állattól származó, elhagyja. A kis állatok egyetlen túlélési esélye, ha örökbe fogadják. Az ember egyre inkább kisajátítja a természetet, minimumra szűkíti az állatok élőhelyét. A túlélés érdekében egyre több állat fogadja el az ember gyámságát, másrészt sikké lesz vadon élők háznál tartása.

Az elmúlt télen vaddisznók riogatták a Nyulason élőket. A túlszaporodott faj egyedei élelmet keresve kocogtak utcáról utcára. A kukák tartalmát előszeretettel vizsgálgatták. A vaddisznó eléggé kiszámíthatatlan, jobb tőlük tisztes távolságot tartani. A nőstények, malacaik védelmében, rendszeresen támadólag lépnek fel. Az önkormányzat a vadászoknak tavasszal kilövési engedélyt adott, így a városlátogató vadröfik gyérítése megkezdődött.

A fácánok, az őzekhez hasonlóan kerülnek egyre közelebb az emberhez. A vadon élő állomány csökkenő számú. Pótlásuk keltetőkben napvilágot látott egyedekkel történik. Tenyésztésük során mindvégig emberi környezetben gyarapodnak, így természetes közegükbe helyezésük után sem riadnak fel az ember közeledésére. Nem lehet véletlen, hogy a Csapókertben, a Csáthy utcán nyugodtan sétálgatott egy fiatal fácánkakas, szomszédom kertje pedig vadkacsák hápogásától hangos.

A városban több-kevesebb rendszerességgel felbukkannak nyulak, vadlibák és más két- és négylábúak.

Nem kell sok időt várni, míg házi kedvenceink köre őzikékkel, vadmalacokkal, bőgő szarvasokkal fog bővülni.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.