A tyúkok becsapása

Az ünnepek is árfelhajtó hatásúak

A tojásokat a piacon rendszeresen egy Debrecen környékén gazdálkodó termelőtől veszem. Szinte minden alkalommal váltunk néhány szót. Diskurzusunk témája mi más lehet, mint a tojás.

A szárnyasokkal foglalkozó természetesen ismeri a tyúkászkodás csínját-bínját. Mostanság is kétezer tojik neki, tehát hitelt adok szavainak. Nemrég például a tojás árának rohamos emelkedésére adott magyarázatot:

-  A helyzet nagyon egyszerű. A médiában valaki nyerészkedési szándékkal bedobja, hogy drágulni fog a tojás. Mi történik? A tojást használó cégek gyorsan felvásárolják a készletet, mire aztán hiány lép fel. Amikor a kereslet erősebb a kínálatnál világos, hogy emelkedik az ár. Ráadásul a tyúkok télen kevesebbet tojnak, ami nem fedezi a vásárlói igényeket. Az ünnep is árfelhajtó erő. Télen én se jövök minden nap. Két-háromszáz darabbal nem érdemes útra kelni…. Képzelje el, most akkora a hiány, hogy a cégek egymástól kérnek tojást, mások meg kimentek Lengyelországba és onnan hozták.

A minap a következőt tudakoltam:

-  A tyúkokat be lehet csapni?  

-  Hogy tojjanak? - kérdezett vissza.

- Igen.

 - Már hogyne! – kezdett a magyarázatba. – A tyúkok tojókedve fényhez kötött. Nyáron azért tojnak többet. Télen korán sötétedik, ilyenkor tojásgyártás helyett szundikálnak. Na, ekkor vesszük elő a lámpákat, és világítunk este kilencig, tízig. A tyúkoknak teljesen mindegy, hogy természetes vagy mesterséges a fény. A lényeg, hogy annyit tojik, mint nyáron. LED égőkkel kevés a pluszköltség. Négy wattos égő üzemeltetése egy este csak annyiba kerül, mint egy tojás ára.

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.