Tóta W. Árpád: Loptunk, csaltunk, raboltunk. Folytatjuk! (átvett cik a hvg.hu-tól)

Miért ne lennének Nemzeti Italboltok? Ezt kívánja a magyar nemzet.

 

„A mi programunk egyetlen szóban foglalható össze, és az úgy hangzik: folytatjuk.” (Orbán Viktor

 

„A nemzeti italboltok terve sajtókacsa.” (Giró-Szász András kormányszóvivő)

Az ellentmondás azonnal érzékelhető: ha folytatják, akkor a nemzeti italbolt nemhogy kacsa lenne, hanem történelmi szükségszerűség. Ugyanis a pártok úgy működnek, hogy ha újraválasztják őket, akkor nemcsak a népszerű intézkedéseiket nyugtázzák elégedetten. Hanem a hátsó szobákban vidáman veregetik vállon egymást ritkán mutatkozó alakok, és már veszik is elő a ceruzájukat, hogy mi mindenre tehetnék még rá a mancsukat, ha egyszer erre kaptak felhatalmazást.

Hiszen erre kapnak. Megcsinálták a trafimutyit a lehető legpofátlanabb módon. Elmentek odáig, hogy amikor akadt egy hős, aki azt tette, amit ilyenkor gerinces embernek tennie kell, és nyilvánvaló bizonyítékot szerzett a korrupcióról, akkor az ügyészség nekilátott őt baszogatni. Nem azt, aki lebukott enyves kézzel a füstölgő pisztolyon. Maga a felelős miniszter sem szégyellte, hogy a tévében fapofával védje a nyilvánosság teljes kizárását. Aztán kerek perec megmondta a miniszterelnök is: teljesen természetes, hogy a sajátjainak osztja újra a dohánypiacot.

Erre is rákerül a jóváhagyó pecsét április 6-án, nemcsak a rezsicsökkentésre. Botrányokat, kudarcokat, hazugságokat és irdatlan léptékű lopásokat okéz le Magyarország. Ezzel biztosítja, hogy legalább ilyen legyen a következő négy év is.

A módszer ki van próbálva. Látja mindenki, hogy a trafiktörvény ártott a legális ellátásnak, felpumpálta a csempészetet, tönkretett évtizede működő kisvállalkozókat, és eközben egyetlen célja volt csak: biztos jövedelemhez juttatni a kiválasztottakat. Hogy senkinek ne lehessen kétsége, a koncessziók kiosztására létrehozott állami vállalat fidesznyik vezetője is kiosztott pár hűbérbirtokot a családban.

De még a jutalmazás is alig sikerült, részben a fenti mellékhatásoknak köszönhetően. Maroknyian jártak jól, és millióknak lett rosszabb. Tehát ez a modell nem működik. Kivéve egy szempontot, ami azonban felülír minden mást: nem lett belőle forradalom. A trafikokat nem gyújtották fel tönkretett kisboltosok és rojtos idegzetű dohányosok, legfeljebb kirabolják őket, mint bármilyen más boltot. Na jó, kicsit gyakrabban, de nem terrorizmusként, csak mert a nagyeszű törvényhozó előírta a rablóbarát tejüveget.

Tehát tekinthetjük konkrét ígéretnek, hogy amit eddig megengedtek maguknak a saját zsebeik tömködésében, azt újult erővel folytatják. Ebbe beleértendő az is, hogy választás előtt felháborodottan tagadják, amire készülnek, aztán megcsinálják szemrebbenés nélkül. Gyurcsány is ezt csinálta a vizitdíjjal, úgyhogy ők megtették a magánnyugdíjakkal meg az alkotmánnyal.

Megerősíti a gyanút a Magyarországgal foglalkozó asztrológia igazolt tétele, miszerint a „kacsa” kormányszóvivőül nem tévinformációt jelent, hanem azt, hogy „Igen. Közöd?” Megkaptuk a pimasz arcunkba Schmitt Pál ügyében, akkor is az volt a magyar fordítás, hogy ha úgy megy, mint a kacsa, úgy hápog, mint a kacsa, akkor az bizony nem Gábriel arkangyal.

Igaz, Schmittet végül nem védte meg a magyarok szent kacsája, de most már belátható, hogy felesleges áldozat volt. Csak a diplomamunkáját lopta szegény, nem egész iparágakat, és mégis neki kellett mennie, miközben Lázár János és Németh Simicskáné ott bazsalyog a miniszterelnök mellett. És kórusban ismétlik: folytatjuk.

Te választottál engemet

A szeszkereskedelem tönkretétele, majd a maradék romok lenyúlása logikusan következik az eddigiekből és abból, hogy folytathatják. Legfeljebb a kétharmad hiánya okozhat némi gondot, sarkalatos törvénybe nehezebb lesz beleírni, hogy az otthon főzött pálinka körbekínálása kábítószer-kereskedelemnek minősül. Annyi baj legyen: elég, ha befagy minden feljelentés a rendőrségen és az ügyészségen. Négy év alatt talán sikerül a bíróságokat is betörni, akkor meg végképp nincs mitől félni. Amit kinéznek maguknak, azt vihetik. Nem fogja bemondani a tévé.

És ezt nemcsak a töményekkel tehetik meg, hanem az autómosókkal és a rejtvényújságokkal is. Ezt tanítja nekik az ismételt győzelem. Megér ennyit a rezsicsökkentés és az, hogy nemzetivé lesz holnapra a világ, dohánybolttól az autómosóig?

Nyilván nem. Még akinek nincs semmije, amit elvehetnének tőle, az is beláthatja, hogy ha az uralkodó osztályt erre neveljük, akkor előbb-utóbb többet fognak ellopni, mint amennyi ingyensört visszaosztanak, már csak azért is, mert szétlopott országban egyre kevesebbből lehet osztogatni. És végül nem lesz sör, mert csődbe megy a Nemzeti Ingyensörgyár, a többit meg addigra sikeresen kiszorítottuk.

Ez a viselkedés nem azért nem okoz világraszóló botrányt, mert mindenki annyira szereti Orbán Viktort, sőt Mészáros Lőrincet, hogy személyesen nekik elnézik, ha maguk felé hajlik az áldást osztó kezük. Hanem mert magától a politikától nem várunk mást. Az ég kék, a politikus korrupt; ezt megtanultuk húsz év alatt, ebből érettségiztünk. Tocsik Mártából és Zuschlag Jánosból. Fel sem tűnik az árnyalatnyi változás, amikor már nem az eleve általuk kezelt pénzt osztják el egymás között, hanem a saját hűtőnkből eszik ki a gyerek túrórudiját. Change we can believe in. Hadd hízzanak a pénzünkön, megérdemlik. Mi is addig alszunk nyugodtan, amíg nem adjuk össze, mit adtak és mit vettek el.

Aztán amikor kivágtak minden fát és megmérgeztek minden folyót, akkor megesszük őket.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.