Többmilliárdos hiány a debreceni egészségügyben

Debrecen, 2014. február 19., szerda (MTI) - A Debreceni Egyetem (DE) január elsejével megszüntetett orvos- és egészségtudományi centrumában az elmúlt években felhalmozott több milliárd forintos hiány miatt késik a helyi egészségügyi integráció - közölte az egyetem sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet rá: tavaly november végén Szilvássy Zoltán, a DE rektora és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere levélben kérte az emberi erőforrások miniszterétől, hogy a Kenézy kórház fenntartói jogait adja át a Debreceni Egyetemnek, és így egységes betegellátó rendszer jöjjön létre a városban.

Az integrációról azóta folyamatos volt a párbeszéd a szaktárca, a Kenézy Gyula kórház és az egyetem között. A döntéshez Balog Zoltán miniszter decemberben további adatokat kért az intézményektől.

Az adatszolgáltatás során derült ki, hogy - bár az egyetem gazdálkodása egyensúlyban van - a korábbi orvos- és egészségtudományi centrum 2012-2013-ban jelentős hiányt halmozott fel, ami csak a centrum 2013. december 31-ei megszűnése után derült ki - írták. A hiány több milliárd forint lehet, a pontos adatokat belső vizsgálat állapítja meg.

Az nem lehet cél, hogy a DE az oktatási bevételeiből tartsa fenn az egyesített intézmény betegellátó tevékenységét, ezért a rektor arra kérte Bács Zoltán gazdasági főigazgatót és Édes Istvánt, a klinikai központ megbízott vezetőjét, hogy mérjék fel, hol van és milyen mértékű és mi okozta a hiányt, valamint dolgozzanak ki stratégiát a gazdálkodás egyensúlyának biztosítására.

A belső vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozzák - zárul az egyetem közleménye.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.