A tiloson áthajtó lány

Így kellene

Az élet különböző területeinek szabályozására alkotják a törvényeket, szabályokat. A közúti közlekedés zsinórmértéke a KRESZ. A rövidítés eredeti jelentését sokan nem ismerik (szabályait még kevésbé, vagy nemes egyszerűséggel mellőzik az előírtak betartását, alkalmazását).

Tehát a KRESZ a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása. Anno megalkották, s a változásokat követve időről-időre módosítják, megelőzendő egy vietnamihoz vagy egyiptomihoz hasonló közlekedési káosz kialakulását. Kies hazánkban mégis sokan tesznek egy ilyen típusú közlekedés elterjesztéséért.

A kerékpárosok és autósok kapcsolata kutya-macska barátság. Mindkét fél bőven tesz az elmérgesedett állapotok konzerválásáért. Mint ahogy az a középiskolás lány is, aki piros jelzés ellenére hajtott át a zebrán.

Szerda, tizennégy óra öt perc (legalábbis a Csonkatemplom órája szerint). A Piac utca- Kossuth utca sarkán több gyalogos is türelemmel várta a közlekedési lámpa zöldre váltását. Sajnos megszokott látvány a járdán száguldozó kerékpáros. Sok bringázó lusta áttolni kétkerekűjét a túloldali kerékpárútra, inkább a gyalogosok között cikázik, veszélyeztetve a járókelők testi épségét. A KRESZ előírja, hogy számukra a zebrán átkelés gyalogosan, a kétkerekűt tolva, történik. Az előírásnak megvan az oka. A nagy sebességgel gyalogos átkelőre hajtóval szemben védtelen az autós. A váratlanul felbukkanó kerékpáros szabálytalan felbukkanásának lereagálására alig marad idő (ha egyáltalán marad). Felelőtlen kerékpárosok miatt számtalan baleset történik. A középiskolás lányt is ilyen helyzetben sodorta el egy autós. A tini két szabály ellen vétett durván: a kétkerekűjéről nem szállt le, ráadásul tiloson vágott a Kossuth utcára. Szerencsére nem történt baj, a gépkocsivezető remek reflexeinek hála. Csupán a bicikli egyik pedálja hajlott meg.

A lány még lendületből átért. Ott leszállt, és másodpercekig a meredt a pedálra. Aztán tétova léptekkel elindult a Kossuth utcán felfelé, de a Sas utca irányába a zebrán újra átkelt (kivételesen bringáját tolva). De akkor hova sietett a Piac és Kossuth utca sarkán? Átkelés nélkül nem lehetett volna megoldani a Sas utca felé haladást? Ki érti ezt? Talán ő sem.   

Somogyi Ferenc

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.