Koldusmaffia itt is, ott is

Sokan nem önszántukból teszik

Nem is olyan régen, Szegedet lepték el a koldusok. A pályaudvaron, buszállomáson, a Kárász utcán és még sok más helyen hemzsegtek a kéregetők. Volt hátrakötött lábú, a csonkoltság látszatát keltő, rongyokba bugyolált csecsemőjét ringató, sanyarú sorát elsíró egyaránt. Mindent kitaláltak, csakhogy a jóérzésűek pénztárcái megnyíljanak.

Mint kiderült, koldusmaffia „alkalmazottjai”. Napközben pumpolták a járókelőket, este pedig „főnökeiknek” számolták le a bevételt. Ha az elvártakat nem teljesítették, megfenyítették, megverték őket, sőt a következő napra emelték a leszurkolandó summát. Azért annyi pénzt hagytak szegényeknél, amennyivel életben tarthatták magukat, másnap is teljesíthessék a bevételi előirányzatokat.

Mostanság Ungváron zajlik hasonló. A belvárosban a kéregetők százméterenként állják útját a sietőknek. Ott vannak a templomok előtt, ahol éppen esküvőt, misét tartanak, a piacon, forgalmasabb vendéglátó egységek előtt, parkolókban. Megrohamozzák a járókelőket, turistákat, piros közlekedési lámpánál várakozó személygépkocsikat. Saját épségükre sem ügyelve, igyekeznek pénzhez jutni. A koldusmaffia szállítja őket a városba. Felnőtteket, de újabban gyerekeket is kéregetésre kényszerítenek. A policija számára ismeretlenek munkalehetőséget ígérve toboroznak. Az ungvári, perecsenyi és nagybereznai illetőségűek áldozataik. Főleg roma származásúak „keresik” számukra a pénzt. Tolakodóan, erőszakosan kéregetnek. Többszöri visszautasítás ellenére is próbálkoznak, csak rendőri segítség kilátásba helyezésére hagynak fel pénzszerzési kísérleteikkel. A tortúra azonban még nem ér véget, mert a határozott visszautasítóknak mocskos szitoközönt kell még elviselniük. Főleg az asszonyok olyan patáliát csapnak, hogy zeng belé az egész utca.

A múlt héten együtt razziázott a gyermekvédelmi szolgálat és a rendőrség. Az akció során hét kiskorút gyűjtöttek be, majd szüleiket előállították, akiket figyelmeztettek, amennyiben nem gondoskodnak gyermekeik megfelelő neveléséről, büntetőjogi felelősségre vonásra számíthatnak. A szülők ugyan ígérik: még egyszer nem fordul elő, de a pénztelenség mindent felülír, másrészt ott van a maffia fenyegetőzése. Ukrajnában olcsó az emberi élet. A koldusok gyorsan halhatnak, mert a rendőrség nem képes az irányítókat megtalálni, elfogni.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.