Tároljunk helyesen a hűtőben is

Több szempontból is fontos a rend

A hűtőben is érdemes rendet tartani, mert bizonyos szabályok figyelembe vételével elkerülhetők az ételek „megbetegedései”, illetve segíthet eltarthatóságukban is.

Nem árt észben tartani, hogy egészségünk érdekében hova tegyük a különböző élelmiszereket. A hideg segít a frissen tartásban, és lelassítja a veszélyes baktériumok szaporodását. Nem utolsó szempont, hogy egy átlátható berendezésben nem igényel sok időt a főzés előtti keresgélés és a bevásárlás előtt is könnyebben észrevehetjük, mit kell feltölteni.

Először is tudni kell, hogy a hűtőben nem egyforma a hőmérséklet, ezért érdemes különböző részein mást és mást elhelyezni. Haladjunk felülről lefelé, hogyan célszerű az élelmiszerek elhelyezése! A felső polcon melegebb van, itt tároljuk az ételmaradékokat, készételeket, a felbontás után hűtést igénylő termékeket.

Középrészen érdemes tartani fogyasztásra kész élelmiszereket, süteményeket, felvágottakat, tejtermékeket. Alul van a leghidegebb, ide kerüljenek a nyers húsok, tojás. Az alsó zöldség és gyümölcstartó rekeszt nevének megfelelően használjuk! Az ajtóban lévő részek melegebbek, a nem túl nagy hűtést igénylő, saját csomagolással rendelkező termékeket tegyük. Pl. tubusok, vaj, gyógyszerek, italok.

További élelmiszer biztonsági tanácsok.

Nem érdemes egy hűtőt telezsúfolni, ha mégis tele lesz, vegyük alacsonyabbra, vagyis hidegebbre a hőfokot! Mindent lefedve, csomagolva, tároló edényben tegyünk a hűtőbe! Nyáron hidegebbre kell állítani a készüléket, mint télen. A légtérben az ideális hőmérséklet 0-5 fok között van, a fagyasztóé mínusz 18 fok vagy az alatti. Hetente tisztítsuk, a romlott, lejárt termékeket azonnal dobjuk ki, hogy a kis légtérben ne terjedjen esetleges fertőzés. Bizonyos élelmiszereknek, - mint például egzotikus gyümölcsök, uborka, paradicsom, zöldbab, cukkini, kenyér - nincs szüksége hűtésre, az ízük finomabb szobahőmérsékleten.. A még érőben lévő zöldségek, gyümölcsök maradhatnak szabad levegőn.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.