Megfilmesített versek

Meghívó a rendezvényre

Lássátok verseink! címmel tartja egy négy fős versbarát csoport DVD bemutatóját 2015. április 9-én 17 órától az Újkerti Művelődési Központ Delta Mozijában.

Ebből az alkalomból kerestük meg Varga József rendező-operatőrt, a Va-Vi Stúdió alapító-tulajdonosát, illetve Kerékgyártó Kálmán költőt, a Debreceni Vasutas Művészeti és Kulturális Egyesület Nagybányán alakult Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör vezetőjét.

- Maga a cím is meghökkentő. Hogyan lehet látni a verset?

KK: A válasz nagyon egyszerű. Varga József barátunk – aki nem mellesleg a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány ez évi egyik díjazottja – fejéből pattant ki az ötlet, hogy meg kellene filmesíteni néhány verset. A különböző szerzői jogvédelmi viták elkerülése érdekében két, Debrecenben élő költő verseit választotta, nevezetesen Keresztúri Mária és az én kötetemből emelt ki néhány alkotást.

- Milyen szakmai- és műszaki háttérrel rendelkezik a stúdió?

VJ: A szakmai háttérről talán elég annyi, hogy számos pályázaton indultam munkáimmal. Minden esetben sikerült valamilyen díjat – beleértve a fődíjat is – elhozni, de kapott már a film közönség- vagy nívódíjat is. A műszaki háttér tekintetében még lenne pótolni való, de anyagi kereteink határt szabnak a beszerzéseknek.

-  A „SIKERÜLT?(!)” című nagyjátékfilm bemutatását követő ankéton hallottam, hogy a filmet nulla költségvetésből készítettétek el? Jelenlegi filmkészítéshez „sikerült?(!)” szponzort szerezni?

VJ: Nem is kerestük a lehetőségét, hiszen baráti megmérettetésnek indult az egész.

KK: Józsi ajánlotta fel, hogy egy-két verset szeretne megfilmesíteni. Koroknai János szerezte a filmzenét, ami még mozgalmasabbá, élvezhetőbbé teszi a megfilmesített verseket.

- „A versek a lélekben teremnek”, – olvastam valahol. Hogyan lehet mindezt vizuálisan megjeleníteni?

VJ: Elsősorban a költőtársakkal vitattuk meg a versek keletkezésének módját…

KK:nem kevés vita árán

VJ:…ezek után építettem fel magamban a megfilmesítés lehetőségeit. Azokat közösen megbeszéltük és folyamatosan jöttek az ötletek, melyeket beépítettem a filmbe. A kész filmet vittem el Koroknai Jancsihoz, és közösen próbáltunk megfelelő zenét szerezni a filmek alá.

- Megérzésed szerint sikerült a filmnek-zenének visszaadnia a versek hangulatát, lelki motivációját, mondanivalóját?

KK: Tudtommal Magyarországon még senki nem próbálkozott versek megfilmesítésével. Így művészi szinten ugyan nincs mihez hasonlítani, de azt gondolom, hogy a szakmai viták elősegítették a minél jobb össz-művészeti alkotás megszületését.

VJ: Szerintem a mérce a Közönség. A visszajelzések mindenképpen fontosak számunkra. Törekvésünket elősegíti az a lehetőség is, hogy a DVD megvásárolható lesz az ősbemutatón.

- Lesz-e lehetősége a közönségnek a bemutató közben véleményt nyilvánítani?

VJ: Természetesen. Három blokkban fogjuk levetíteni a filmeket, amelyeket követően az alkotókkal Fórizs Ildikó beszélget és a közönség is bekapcsolódhat ebbe a folyamatba.

KK: Néhány meglepetés és sztori is fűszerezi az ősbemutatót, de erről majd a vetítés közbeni beszélgetések alkalmával tájékozódhatnak a jelenlevők.

MiM

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.