A tánc szeretete – egy mesteredző szemével

Vollay Enikő és tanítványai

Vollay Enikő nívódíjas balettmester, mesteredző már 41 éve a szakmában dolgozik, óvodás kortól fejleszti a gyerekeket a számukra legmegfelelőbb mozgásformákra az Attitude Táncegyüttes vezetőjeként.

Elsősorban tánc, ritmikus gimnasztikaoktatással foglalkozik. Az utóbbi 10 évben az Abigél Többcélú Intézményben tanít. Az Abigél Művészeti Iskola ad meleg otthont számukra. Számtalan hazai és nemzetközi versenyeken nyert díjakkal hálálják meg növendékei az értük való áldozatos munkáját, szeretetét. A művészeti iskolában évente több száz gyermek és felnőtt ismerkedik különböző mozgáskultúrával. Az iskoláskorúakat érdemjegyekkel értékelik és művészeti bizonyítványt kapnak. Folyamatos célja: minél szélesebb körben megismertetni, megszerettetni a táncsport szerteágazó világát.

- Mikor és hogyan lehet felismerni egy gyermekben a tehetséget?

- Aki óvodában kezdi, 3-4 év munka után körvonalazódik, hogy tehetséges-e egy gyermek. Körülbelül hét éves korban alakul ki náluk, hogy ki mire képes, milyen az erőnléte, izomzata, alkata, tehát a tánchoz sok minden szükséges.

- Milyen munka áll a tehetség kibontakoztatása mögött? Egy fiatalból mennyire lehet kihozni a maximumot?

- Egész kicsi korban kevésbé, hiszen akkor még inkább játéknak fogják fel a velük való munkát. 7 éves kor után lehet jól együtt dolgozni, 12 éves korig minden kihozható, minden megtanítható egy rátermett, és érdeklődést mutató fiatalból. Azután már csak fejleszteni kell a tudásukat. Ekkor alakul ki a felelősségtudat, tanulni, fejlődni vágyás. Mindenképpen gyerekekkel kell elkezdeni a fejlesztést, ami egész életvitelüket megalapozza, meghatározhatja. A gyümölcs pedig folyamatosan bontakozik ki. Aki szereti, amit csinál, nem hagyja abba. Aki abbahagyja, annál nem is bontakozik ki a tehetség teljesen.

- Milyen lehetőségek adódnak fellépni?

- Hazai, nemzetközi versenyekre szoktunk járni a gyerekekkel. De a megyében és azon kívül is hívnak fellépni, bálokba, színházakba szerepelni.

- Hogyan látja hazánkban, de inkább szűkebb környezetünkben a tehetséggondozás helyzetét?

- Néhány kiemelt sporton kívül nem látom, hogy kellő figyelem irányulna rá. A tánc, zene alig kap figyelmet. Iskolai és némi önkormányzati támogatásokon kívül még a tehetségeket sem ismerik el. Ha a szülő nem finanszírozza a ruhákat, térítési díjakat, utazási költségeket, nevezési díjakat akkor elvész a tehetség. Hiába vannak Európa- és világbajnokaink, csak szülői támogatásra számíthatnak.

- Hogyan tudják kis korban feldolgozni, felfogni a sikereket a tanítványok?

- Nagyon lelkesek, és segítek nekik, hogy helyén kezeljék a dolgokat. Úgy is fogalmazhatok, hogy egy nagy családot alkotunk, és örülünk egymás sikereinek. Nincs irigykedés. A támogatás viszont nagyon kellene!

Dancsó Bettina

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.