Szatyor vásár Debrecenben

Házias ízek

A debreceni Szatyor mozgalom pesti mintára szerveződött. Közösségi kezdeményezés. 2012-ben egy ház udvarában találkoztak először a termelők és a vásárlók. Azóta hetente négy helyszínen (kedden az Újkerti Közöségi Házban, szerdán a Tímárházban, csütörtökön a Homokkerti, pénteken pedig a Csapókerti Közösségi házban tartanak vásárt. Jelenleg húsz termelő kínálja portékáját, amiben közös, hogy helyben termesztett vagy készített és bio vagy kíméletes termelésből származik a termék. A vásár nem profitorientált. A piac működtetése is önkéntes alapon történik.A vásárlók két módon juthatnak a termékekhez. Vagy a helyszínen vásárolják meg, vagy megrendelik (tehetik a helyszínen, másrészt telefonon), és a vásárban csak átveszik. A vásárlók információkat szerezhetnek a vásár honlapjáról is.

Péntek délután négy óra. A Csapókerti Közösségi Ház környékén lehetetlen a parkolás. Vásárlók autói foglalják el, gyakran az utca két oldalát is. Valami nagyon népszerű lehet, ha ennyien áldozzák fel szabadidejüket, csak azért, hogy itt lehessenek.

A vásár kezdetét vette. Asztalokon portékák, előtte érdeklődők, vásárlók. Kapható hús- és füstölt áru, méz, bio zöldségek, gyümölcsök, házi sajtok, hidegen sajtolt olaj, gyümölcslé, savanyú káposzta, és még hosszan sorolhatók. Az időjárás kegyeibe fogadta a jelenlévőket. Korábban árultak már hóesésben, csikorgó fagyban is. A vásárlók akkor is jöttek. A jó, a minőségi, aránylag olcsó áruért szívesen jönnek a vevők.

A leghosszabb sor rendszeresen Bojti Tibor asztalánál kígyózik. Naponta Hajdúböszörményből szállítja termékeit. „Disznóságokat” árul. Öt éve kezdett húsfeldolgozásba. Saját állataiból készíti a tepertőt, kolbászt, hurkát. A sorban állók állítják: kimondottan finomak a húskészítmények. Egy idős hölgy meg is jegyezte:

- De jó, hogy jó húsért állhatok sorba. Mennyivel másabb, mint a negyvenes években huszonöt deka kenyérért.

Szintén a sorban egy család tagjai már azon törték a fejüket, mit rendeljenek a jövő hétre.

Sokan várakoznak más asztaloknál is. Gyorsan fogy az áru. Aki későn érkezik, már nem biztos, hogy megkapja, amit szeretne… Talán, majd a jövő héten, mert akkor is lesz Szatyor, akár fúj, akár esik. Ott lesz mindenki: árusok, vevők, mert a „jó kútra” szívesen jár az ember. A jó bornak, azaz a jó terméknek meg nem kell a cégér. A vásár és a finomságok híre szájról-szájra száll.

                                                                                   Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.