Sport vagy valami más?

Sport vagy üzlet?

A mezei sportfogadó, aki csak a játék, no meg egy kis adrenalinfröccs kedvéért tippelget, szinte biztosan veszít. Nem érti, hiszen az általa megsaccolt eredmények országos fixek.

Példának okáért, ha a fociban az első helyezettek az utolsóval meccselnek, kutya kötelességük győzni, azaz valami csodának kellene beütni más eredmény bekövetkezése érdekében. A spori úgy érzi, sajnos vannak csodák, természetesen az ő kárára, vagyis az utolsók idegenben simán verik a tabellavezetőket. A tippelő zsigeri indulatból kiáltja a bundát, s talán nem alaptalanul. Van az a pénz, amiért az élen állók képesek botlani. Van az a summa, amennyiért a kapus belepkéz egy ártatlan lecsorgó labdát, hátvéd, aki a 16-son belül teljesen fölöslegesen buktat támadót. Az elsők ugyan kikapnak, de jól járnak, hiszen megbízóik nem hálátlanok, miközben a váratlan eredményekre nagy téttel fogadók degeszre tömik zsebüket.

Manapság a sport nem az egészséges testmozgásról, a férfias (nőies) küzdelemről, a játék öröméről szól. A sport üzlet lett, gazdasági vállalkozás, ahol az alkalmazottak (sportolók) munkaköri feladata profit előállítása. Mindegy, milyen áron, de pénzt kell termelniük, akár a sport megcsúfolása árán is. Mit számít, ha kikapnak az elsők, ha mondjuk százezer euro kerül a csapatkasszába, vagy ezrek a bundázásra rávett játékos markába.

A pénzhajsza mellett a politika a sport megrontója. A megállapítás nem új keletű. Az előző rendszerben a honi futballban a Honvédot favorizálták. A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) pénzzel tömte a klubot, odagyűjtette az ország legjobb játékosait. Kirakatcsapatot kreáltak. A kivételezés nemcsak magyar specialitásként ismert, így volt a szocialista tábor más országaiban is: Romániában a Steaue Bukarest, Csehszlovákiában a Sparta Praha, a Szovjetunióban a Szpartak Moszkva. Bukott a szocialista rendszer, egy reményteljesebb váltotta, ám „…Kedv! Remények! Lillák! Isten véletek!” (Csokonai). Ma sem jobb. A politika sportba ártása is változatlan. A MTK klubelnöke Fidesz politikus (Deutsch Tamás), a Puskás Akadémia (Felcsút) köztudottan Orbán Viktor szíve csücske, de a Fradi klubelnöke is kormányzó párthoz tartozó személy (Kubatov Gábor). Szégyenszemre a miniszterelnök kedvenc alakulata kiesett az NB I-ből. Normális körülmények között a második osztályban folytatná, ám a politika másként akarja. A NB II második helyezettje, a Kisvárda, feljutott a legmagasabb osztályba. A csapat mégis visszalép az indulástól, miközben a kormány stadiont építtet a szabolcsi városban. Vajon a sportklub miért lép vissza? Hivatalos indoklás szerint az egyesület nem kapta meg a NB I-es klublicencet. A sokat tapasztalt átlagpolgár egészen másként gondolja. Szerinte a miniszterelnök szólt Kisvárdának, hogy jót tett, helyébe jót vár, vagyis tapsikolva örüljenek az új arénának, helyébe engedjék át az NB I-es indulás jogát a Felcsútnak (minő véletlen, hogy a Puskás Akadémia már megkapta az NB I-es, sőt a nemzetközi tornákon való részvételt biztosító UEFA licencet!). Így is lesz. Szabolcsban sem annyira bolondok, hogy széllel szemben pisiljenek. Fájdalomdíjként a Kisvárda még kap egy tekintélyes summát, aztán elfocizgatnak a másodosztályban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) rövidesen összeül, döntendő a Puskás Akadémia sorsáról. Ugyan kiesett a Békéscsaba is, de ki az az oktondi, aki azt merészelné gondolni, hogy Csányi Sándorék (MLSZ vezér és sleppje) a viharsarki alakulatnak kedveznek? A MLSZ is tudja: széllel szemben…, ja, ezt már egyszer írtam.

A politika pénzt ad a Fradinak. A tizenegy milliárdot csapatépítésre költheti. A Debrecen, a Haladás, a Paks, stb. miért nem részesülhet állami apanázsban? A Fradiból csinálnak egy szupererős bandát, amely ronggyá veri a mezőnyt, a többi meg nem érdekes. Nesze neked esélyegyenlőség.

Bár példaként a focit említettem, de igaz más, kiemelt sportágakra is. Nem a tájfutásra, biatlonra vagy a természetjárásra gondolok. A honi sportban vastagon jelen van a protekcionizmus, s valószínűleg a korrupció is. Sokan visszasírják az amatőr világot, amikor még minden a tudásról, képességekről, teljesítményről és a fair playról szólt. Most meg…

Somogyi Ferenc

                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.