Rasszizmus a rendőrségeken

Brüsszel, 2014. január 28., kedd (MTI) - A rendőri szervek soraiban tapasztalható rasszizmus jelenségére hívta fel a figyelmet az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (ETPK), és arra bátorította az európai kormányokat, hogy ezt ismerjék fel, s tegyenek is ellene.

A brit David Davies képviselő jelentése nyomán kedden Strasbourgban elfogadott állásfoglalás megállapítja: a rendőrség sem mentes a rasszista jelenségektől, amelyek megjelenhetnek mind a rendőrök és a lakosság közötti érintkezésben, mind a rendőri eljárási szabályokban.  
Az állásfoglalás szerint a rendőröket sem lehet mentesíteni a rasszista megnyilvánulások következményei alól, de eddig csak kevés ET-ország hozott létre olyan független mechanizmust, amely az ezzel kapcsolatos panaszok kezelését teszi lehetővé.
Az ET évente négyszer egy-egy hétig ülésező Parlamenti Közgyűlése amellett foglalt állást, hogy az európai országokban tiltsák be a rendőrségi jegyzőkönyvekben és nyilvántartásokban a faji szempontok szerinti különbségtételt (racial profiling). Helyet kapott az ajánlások között az is, hogy a rendőröknek mindig kötelező legyen viselniük az azonosító jelzést, és hogy minden egyes személyazonosság-ellenőrzés, illetve személyi motozás után kötelező jelleggel töltsenek ki ezt tanúsító űrlapot.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.