Nehezen, de meglett: negyedszer is DEAC!

Drenovac 21 pontot dobott  Fotó: DEAC (Derencsényi István)

A DEAC élvonalbeli férfi kosarasai szombat este a Sopron KC együttesét fogadták az Oláh Gábor utcán. A több alapemberét nélkülöző Dzunics-alakulat a nagy különbséget ledolgozva meg tudta szorongatni a fekete-fehéreket, de a cívisvárosiak koncentrált hajrával megszerezték negyedik győzelmüket.

A kék-fehérek utazását és kiállását több fontos hiányzó nehezítette. Braniszlav Dzunicsnak többek között a Debrecenben is megforduló, egykori rutinos közönségkedvenc Milos Boriszovot is nélkülöznie kellett. A távolmaradt játékosok hiánya pedig hamar meg is látszott a tabella középmezőnyében elhelyezkedő vendégeken. A ponttáblázat felsőházában menetelő DEAC-Tungsram Tóth Ádám és a születésnapos Djordje Dzeletovics vezérletével a találkozó legelején máris tetemes előnyre tett szert. A zárkózó Fordéknak sikerült némileg ledolgozni a hátrányt, de érdemben nem tudták vendéglátóikat megközelíteni. A meccsbe amolyan önmagához méltó dinamizmussal lépett be Djordje Drenovac is, és az első tízperc után kétszámjegyű különbségnek örülhetett a Nagyerdő teltházas publikuma: 28-15. A folytatásban kisebb hullámvölgybe kerültek az egyetemiek. A hűség városának kosarasai zárkóztak. A debreceni védelem kissé szervezetlenné kezdett válni és út nyílt a betörő támadóknak. A kétjegyű előnyből hamar egyetlen számnyi lett, Takács betalált kintről, kihasználva a vonalon túli „szabadságot” és hatra faragta a soproni hátrányt, a félidőben pedig már maradt hat a különbség: 43-37.

A nagyszünetről visszatérve alighanem jelentős változtatást várhatott a közönség Milenko Topicstól, a játék képe azonban nem változott az előző negyedhez képest, sőt. A Sopron fordított. Vezetésük azonban nem tartott sokáig, mert, bár a lendület nem tört meg, a gyors akciók végén csak igen csekély számban jelezhettek érvényes találatot a játékvezetők. Aztán Miha Lapornik helyreküldött egy hárompontost, újból hazai előnyt mutatott az eredményjelző. A különbség pedig megint nőni kezdett. Az utolsó menetre 5 egységnyi DEAC-vezetéssel fordultak a felek. Függetlenül attól, hogy továbbra sem találta a megfelelő ritmust a pályán Polyák László és csapata – a csapatkapitány fontos pillanatban triplázott –, az SKC Collins egyenlítése után sem tudott magabiztos előnyhöz és kezdeményezéshez jutni. A hajrában Drenovac nyugtatta sikeres távolival az izgalmakat, a nehéz, de tanulságos mérkőzés végén pedig 79-72 arányú Debrecen-diadal született.

Az összecsapás legeredményesebb kosarasa a DEAC-Tungsram szerb kiscsatára, Djordje Drenovac lett 21 pontnyi kosarával, amelyből 6-ot szerzett hárompontosból. A Debreceni Egyetem gárdája öt mérkőzésen van túl a 2021/22-es kiírásban. Mindössze csupán egyetlen alkalommal szenvedtek vereséget a Topics-legények, négy meccset megnyertek, így a tabella legelőkelőbb mezőnyében várják a folytatást. A következő találkozó igazi pikáns rangadó lesz. Október 16-án, szombaton Vas megye piros-kék nagyágyúja, az Egis Körmend látogat az Oláh Gábor utcára.

DEAC–TUNGSRAM – SOPRON KC 79-72 (28–15, 15–22, 16–17, 20–18)

Debrecen, 1000 néző. V: Cziffra, Rácz, Nyilas

DEAC: Thames 11/6, Polyák 3/3, ValerioBodon 3/3, Dzseletovics 9, Tóth Á 6. 
Csere:
 DRENOVAC 21/6, LAPORNIK 13/9, ASKA 11, KerpelFronius G. 2.

Edző: Milenko Topics

SOPRON: Halász 2, MYERS 17/3, Takács N. 3/3, Sitku 9/3, Montgomery 9. 
Csere:
 FORD 14/12, Collins 14/6, Werner 4.

Edző: Braniszlav Dzunics

Milenko Topics: – Ugyan az eredmény alakulása alapján remekül kezdtünk, mégsem láttam a kellő koncentrációt és akaratot a fiúkon. Talán még a szerdai, Szolnok elleni vereség járt a játékosok fejében, ahol szoros küzdelemben maradtunk alul. Tudtuk, hogy a soproniak elsősorban gyors indításaikra és egy-az-egy elleni játékukra alapozhatnak, mégsem védekeztünk kellő agresszivitással ezekben a szituációkban. Szerencsére a végjátékban meg tudtuk mutatni a karakterünket, és a magunk javára billentettük a mérleg nyelvét.

Braniszlav Dzunics: – Megérdemelt hazai győzelem született, a DEAC, ha csak kevéssel is, de minden mutatóban valamivel előrébb járt. Harcoltunk, amennyire a tartalékos keretünktől ez ma kitelt, volt is esélyünk a bravúrra, de pontatlanok voltunk a kulcspillanatokban.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.