Mondatok a szószaporítás „keretein belül”…

Bölcs gondolat

A sajtónak, a hivatali nyelvnek, a közbeszédnek egyaránt divatozó terjengős kifejezése a keretében és – főleg – a keretén belül, keretein belül. Ez a névutóként használt ragos főnév, illetve (képes) helyhatározói, valamint idő- és módhatározói szerepű terjengős szerkezet nemcsak körülményes, hanem semmitmondó, lapos és felesleges szószaporítás is.

Egyszersmind henye szófűzés. Olykor pedig mulatságosra „sikerednek” az ezeket alkalmazó közlések.

Számolatlanul idézhetnénk példákat a bőbeszédűségnek e formájára. Íme, néhány: „Idén is városi ünnepség keretében tisztelegnek a forradalom hősei előtt”; „A tanfolyam keretén belül szakmai látogatásokat szervezünk”; az együttes „a koncertek keretein belül három vadonatúj dallal lepi meg a rajongókat”; „Mozivetítések a Magyar Filmhét keretén belül”; „A foglalkozások keretében tájékoztatást kapnak a hallgatók a mai munkaerőpiac helyzetéről; „A testnevelésóra keretein belül alkalmazott, zenére történő gimnasztikai feladatok jó alapot adnak a ritmusképesség fejlesztéséhez”; „a finom vacsora után egy rövid áhítat keretén belül elcsendesedhettünk”; „előadás a Vendéglátás Szabadegyetem keretein belül”; „Fejlesztések a pszichiátriai projekt keretein belül”; „az ökumenikus imahét keretén belül szerte a világon együtt imádkoznak a keresztény közösségek a békéért és egyetértésért”; „Kutatók éjszakája keretein belül sikeres nők tartanak workshopot lányoknak”; „a nyári szünidő keretén belül meg lehet valósítani”; „a marhák keresztezés keretén belül történő szaporítása”; „szívesen találkozna vele akár egy randevú keretén belül is”.

Kerülve az értelmetlenül bonyolult kifejezéseket, tömören: ünnepségen tisztelegnek; tanfolyam programjaként látogatásokat szervezünk; a koncerteken három vadonatúj dallal; vetítések a filmhéten; a foglalkozásokon tájékoztatják a hallgatókat; a testnevelésórán alkalmazott; rövid áhítaton elcsendesedhettünk; előadás a szabadegyetemen; fejlesztések a projektben (projekt részeként, során); az ökumenikus imahéten; a „kutatók éjszakáján” (vagy: a „kutatók éjszakája” programjaként) tartanak workshopot; a nyári szünidőben; a marhák keresztezéssel történő szaporítása; találkozna vele akár randevún is (vagy: akár randevúzna is vele).

S a szószátyárság sorolt eseteihez ráadásul nemritkán újabb terpeszkedő kifejezés társul, így aztán nyakatekert, kacifántos lesz a közlés, a beszélő kettős hosszadalmassággal „szórakoztatja” az olvasót: „Az előadás keretein belül ilyen eszközök és módszerek kerülnek bemutatásra”; „Hangulatos zenei esemény keretein belül került megrendezésre a tehetségkutató verseny”; „a megnyitó ünnepség keretén belül kerültek átadásra a kitüntetések”. Mindezek egyszerűbben: az előadáson ilyen eszközöket és módszereket mutatnak be; hangulatos zenei esemény programja volt a tehetségkutató verseny; a megnyitó ünnepségen adták át a kitüntetéseket. (Egyébként valaminek a keretén kívül aligha szoktak bármilyen eseményt rendezni, előadást tartani…)

A dagályosság alábbi, sajtóból vett példái pedig mulatságosak is: a diákok „intézményünk keretein belül lehetőséget kapnak a környezettudatos életmódra”; „Beindult a sertésprogram, a napokban több kismalac is született a mezőgazdasági program keretein belül”; „egy hatalmas show keretein belül Mikulásnak öltözött búvárok etetik a teknősöket és a halakat, a látogatók nagy örömére”; „A kecske takarmányozása témakör keretein belül ismertetjük az egyes korcsoportok eltérő táplálóanyag-igényét”. Pontosan: intézményünk diákjai (vagy: az intézményünkben tanulók) lehetőséget kapnak; a mezőgazdasági programban; hatalmas show programjaként; a kecske takarmányozása témakörben. S hogy miért is kelt mosolyt bizonyos szövegösszefüggésben a „keretein belül”?  Mert a szavak összegerjednek, mellékjelentést hív(hat)nak elő a tudatból... (pl. ezt: ’körülkerített hely, terület’, ’karám’).

Az alábbi pontatlan, sőt suta megfogalmazások még félre is érthetők: „A jótékonysági kiállítás keretében megvásárolható képek”; „A gyerekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy játsszanak, dinoszauruszokat fessenek a kiállítás keretein belül”; „különleges kiállítás keretein belül tekinthető meg Gustav Klimt híres műve”; „Art és pop fókusztémánk keretében lássuk, milyen festmények láthatók albumcímlapokon”. Tömören és egyértelműen: a kiállításon megvásárolható képek; játszhatnak, festhetnek a kiállítás helyszínén; különleges kiállításon tekinthető meg; lássuk, az art és pop fókusztémában milyen festmények láthatók albumcímlapokon. 

A citált fecsegő közlések ellenében őrizhetjük, követhetjük az egyszerű, világos nyelvi formákat. A kereteket pedig – főleg ilyen mennyiségben – meghagyhatjuk a festményeket, rajzokat rámázó szakembereknek… A keretén belül, keretein belül tehát maradjon a beszédükön, írásunkon – kívül

Arany Lajos

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.