Milyen a jó pálinka?

Nagy Zoltán és pálinkája

Hétvégén először rendezték meg Nagyhegyesen a Hajdúháti értékteremtő és értékmegőrző projekt keretén belül a Hajdúháti rettenetes pálinka versenyt.

A megmérettetésen tizennégy nevező, huszonhat féle pálinkával indult. Kitétel volt, hogy a versenyen csak nagyhegyesi lakos indulhatott. Az első helyezett Nagy Zoltán lett, kiváló minősítésű birsalma pálinkájával.

- Mi a jó pálinka titka?

- A jó pálinka jó gyümölcsből készül. Amelyik pálinkának meg kell „ágyazni”, annak valószínűleg valamilyen főzési, vagy cefrézési hibáját akarják eltakarni a készítői. Például, ha előpárlatos, acetonos vagy utópárlatos.

- Úgy tudom a csipke pálinkája is dobogós lett volna ezen a versenyen….

- Igen, de sportszerűségből ezt a párlatot visszaléptettem.

- Mennyi munka van ebben a díjnyertes pálinkában?

- A jó pálinka titka: hetven százalék cefrézés, harminc százalék főzés, érlelés. Négy birsalmafám van. Érés után a gyümölcsöket egyenként leszedtem, válogattam. Alapos mosás után ledaráltam. Ezután beoltottam pektin bontóval.

- Mi az a pektin bontó?

- A birsalmának nagyon magas a pektin tartalma, főleg a héjának. Emiatt elég nehezen alakul át jó cefrévé természetes úton. Van Magyarországon egy cég, amely kifejezetten a pálinkafőzőknek készít pálinka fajélesztőt. Ehhez a fajélesztőhöz van speciális élesztő tápsó is. Beoltás után naponta kétszer meg kell keverni a cefrét. Három hónapig gondozni kell, óvni kell az alapanyagot.  Amikor a cefre szakszóval „átfordul”, azaz az alkohol tartalma felülre kerül, ekkor jöhet a főzés.

A főzésnél is sok mindenre kell figyelni, például, hogy a kész pálinkába az előpárlat ne kerüljön bele. Külön figyelmet szentelek a fokolásra. Természetesen, a főzés alatt is végig jelen vagyok a bérfőzdében.

- Hány éve foglalkozik pálinkakészítéssel?

- Több mint tíz éve. Keresztapám tanított meg a szakma fortélyaira. Sajnos, ő már nem él. Én próbálom tovább vinni ezt a szép családi hagyományt.

- Hány liter készült a győztes párlatból?

- Összesen huszonhat liter főtt le.

- Most hogy elhozta az aranyérmet, mennyire emelkedett meg a birsalma pálinka ázsiója, Mennyi lesz az ára?

- Ennek csak eszmei értéke van. Ebből egy csepp sem eladó! Családtagokkal, barátokkal élvezzük közösen az aranyérmes kontyalávaló zamatát.

dalnoky

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.