Mehetünk az olimpiáért

Klujber Katrin öröme  Fotó: MKSZ

Utolsó idei világbajnoki csatáján lépett pályára hétfőn este a magyar női kézilabda válogatott a horvát nemzeti csapat ellen. Bár az egyenes ágon való kijutás (negyeddöntő) az olimpiára már elúszott, a középdöntős csoportban a harmadik helyre pályáztak Klujber Katrinék, így az olimpiai selejtezőre.

A Montenegró és a Svédország elleni mérkőzés kísértetiesen hasonlított egymásra a maga forgatókönyvében, hiszen mindkét esetben jó első felvonással kezdtek a mieink, aztán a második félidei összeomlás mégis magyar bukást eredményezett, ezek együtt pedig elegendőek voltak ahhoz, hogy a Golovin Vlagyimir vezette csapat ne jusson el a negyeddöntőig. Horvátországot legyőzve azonban jó esélyekkel pályázhatott volna Magyarország a 2024-es párizsi játékok selejtezőjébe. A horvátok keretében is akadt néhány ismerős, így például belül Jezic vagy épp a kapuban Pijevic. A magyar keretből Szemerey Zsófi és Töpfner Alexandra hiányzott.

Délnyugati szomszédaink villámrajtot vettek. Böde-Bíró Blanka pillanataival indult a találkozó a magyar kapunál, ennek ellenére mégis könnyedén szereztek vezetést a horvátok. Gyorsan sikerült egyenlíteni, de a sok hibát és az eleinte kemény, aztán akadozó védelmet csúnyán megbüntették Micijevicék, hamar elkezdett nőni a különbség. Támadásban újfent a szélről indultak eredményesen a mieink, Győri-Lukács Viktória révén. Tíz perc elteltével mindössze kettő gól volt a magyar mérleg. Az első félidő derekához érkezve Füzi-Tóvizi Petra is aktivizálta magát a falban, ám agilisan védték a beállónkat a horvátok. Fizikális csata zajlott a pályán, Klujber Katrin már-már menetrendszerűen bejelentkezett sikeres hétmétereseivel.

Összességében továbbra is Bíró, valamint a jobb szél volt aktív, egyben sikeres is a mieink részéről, csupán remélni tudtuk, hogy ezúttal a második félidő lesz majd számunkra jóval kedvezőbb. Az első félóra hajrájában Bíró még két nagy bravúrvédést is bemutatott, majd a szünet előtti utolsó percek sok technikai hibával pörögtek le. Másodpercek voltak hátra, amikor Márton Gréta került ziccerbe a bal szélről, de a labda csupán a kapusig jutott. Az első menet után 8-11 állt az eredményjelzőn.

A fordulás után az eddig magyar vb-szereplés egyik legkiemelkedőbb kulcsembere, Vámos Petra próbálkozott, ám ezen a meccsen eddig nem igazán ment neki a játék. A második félidő első gólját Milosavljevic szerezte hetesből, majd rövidesen jött a magyar válasz – a jobb szélről. Szűk hét perccel a térfélcsere után mégis rögtön öt volt a különbség. Bár a szélsők hatástalanítása olajozottan ment, Micijevicék rátaláltak a bejátszások ritmusára, és a hatostól könnyedén ostromolták a magyar a kaput. Ellenben a pálya túloldalán tíz perc elteltével többnyire az eladott labdákról, technikai bakikról szólt a játék. Közeledve a második felvonás feléhez, Klujber révén sikerült a meccsbe visszatérni, ráadásul mindezzel két percre a kispadra küldve Jezicet. Bár Klujber hetesei makulátlanul alakultak, a realitás talaján maradva ki kellett mondanunk, mindez sovány vigasz volt, hiszen a horvátok stabilan 5-6 gól környékén tartották előnyüket, támadásaikra pedig nem találtunk ellenszert, különösen nem utat a falukon át a kapuig.

Aztán mégis beindult valami hirtelen. Albek Anna villant nyolc méterről, majd Klujber szerzett labdát, és lendített az üres kapuba a félpályán túlról, háromra kapaszkodva. Majd az ifjú Simon Petra ugrott, az is bent volt. Mindössze kettő maradt a hátrányból, aztán horvát-gól, de válaszul újra Simont éltette a magyar tábor. Az utolsó tíz percre fordulva partiban volt a magyar válogatott. És jött Klujber a vonalhoz, lőtt, egyenlített, majd Debreczeni-Klivinyi Kinga keze is elsült, megvolt a vezetés, Bíró meg még rátett egy lapáttal, miután balról érkező ziccert, valamint hetest védett. És ez lett a kulcs, hiszen Magyarország 23-22-re megfordította a meccset, legyőzte Horvátországot. Így tehát irány az olimpiai selejtező!

A meccs embere díjat aztán Vámos Petra kapta, aki az elismerést Böde-Bíró Blankának nyújtotta át.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.